Sram kao početak Sjene

Sram kao početak SjeneKod Junga, ali i u jyotishu, mitologija igra važnu ulogu jer ona govori o uzrocima ponašanja. Jedan od uzroka krije se u mitu o Adama i Evi odnosno o početku srama time što su stavili smokvin list kako bi se sramili golog tijela. U našem društvu golotinja se kažnjava, a seksualnost se prikriva i tada postaje vulgarna i bez obzira kako na nju gledali ona je od davnina u ljudskoj podsvijesti shvaćena kroz sram. Mi smo na ovom svijetu s našim tijelom odnosimo loše, unosimo štetnu hranu i ne odnosimo se sa svojim tijelom kao hramom, živimo s podijeljenim umom u kojem se sramimo samih sebe. Prihvatiti svoje tijelo jest napustiti društvene osude i postati dijete.
U Indiji  jedan red Jainista svoj stav iznosi golotinjom, ali ta golotinja je potpuno djetinja. Civilizacijska golotinja je proračunata, ona dolazi iz uma kao reakcija na sram. Sram tjera mnoge na buntovnost, na borbu protiv društvenih pravila jer društvo vjeruje u odjeću, u obilježja, a buntovnici žele to odbaciti, ali iz uma. Ne mogu biti u tome nevini i na taj način stvaraju Sjenu u kojoj se taloži želja za moći kao glavni pokretač natjecatjeljskog društva i kapitalizma. Odjeća je početak skrivanja i podjela na nešto što ne postoji, a izaći pred Jastvo, atmana ili Boga, može se jedino potpuno nevin ili gol bez skrivanja jer jedino tako možemo biti prihvaćeni.
Golotinja je samo simbol, ona je ovdje samo prikaz onoga što skrivamo o sebi i ne želimo to prikazati ljudima jer skrivanjem golotinje pokušavamo biti netko drugi. Ne sviđa nam se ideja da smo jedni pred drugima potpuno otvoreni, a onda i iskreni bez odjeće jer tada može početi istinsko dijeljenje i ljubav. Postoje neke psihoterapijske metode koje zahtjevaju potpunu golotinju kako bi se mogao stvoriti kontakt sa svojim tijelom. Ako se vratite sramu, vraćate se starim maskama. Sram vas na to prisiljava i tako nastaje nejednakost i život u ulozi u kojoj ja nisam to što jesam i tako nastaju bolesti. Ne možemo prihvatiti sebe. Začudo, ono što ljudi ne znaju, kada nestane sram, NESTAO JE I STRAH.
Kada smo goli, društvene podjele nestaju jer nemamo više što skrivati, a sram stvara podjelu u kojoj se stvaraju maske, a maske stvaraju uloge i staleže.  Zbog odjeće nastaju strah, sram, samoosuđivanje, osjećaj krivice, a tako ne možemo niti vidjeti tko je zaista istinit čovjek jer u takvim konstelacijama čovjek neprestano traži i najmanju pogrešku u drugom čovjeku kako bi doživotno sudio jer na taj način se ponovno svi mogu sakriti pod masku ili sram. Misionari koji su došli na jedan otok, odmah su obukli sve stanovnike i od tada je na otoku nastao seksualni delikt, silovanja i ostale zapadne nastranosti. Jasno, netko bi mogao reći da je rješenje prejednostavno, ali ovo nije poziv na golotinju već na stvaranje odnosa sa svojim tijelom.
Kao što smo rekli, poziv na golotinju najviše dolazi iz uma, ali ako ona nije djetinja i ako nakon nje ne nestaje sram, ona je bezvrijedna. Prihvaćanje sebe i svojeg tijela ključ je oporavka.
Nikola Žuvela

Pročitaj  Nedelja – Oštrina | Vedski jyotishAutor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email