Sretno društvo | Vedski jyotish

Sretno društvo | Vedski jyotish


Sretno društvo

Živimo u svijetu nelogičnosti i površnosti, a kada one vladaju, ponovno smo pred vratima nacionalizama kao jedinom odgovoru na stvarnost.
Ipak, često kada govorim da se problemi mogu riješiti time da se u školu uvede meditacija i grupne terapije gdje bi djeca od malih nogu učila kako izraziti ljutnju, kako da osvijeste želju, kako da izraze ono što najviše vole… i tako svih 12 godina osnovne i srednje škole. Kada bi umjesto besmislenih predmeta uveli predmete u kojima bi djeca učila kako napraviti solarne panele, kako da grade kuće od obnovljivih materijala, učili  kroz filozofiju da je razmišljanje i postavljanje sebe u prvi plan, najvažniji zadatak, imali bi društvo u kojem bi svatko znao svoje mjesto kao i pčele koje žive u savršenom društvu jer svatko radi ono što mu pripada. Ipak, kada pitate ljude gdje je problem, malo tko zna definirati gdje je.
Ovdje govorim o dvije komponentne: ono što nam dušu krijepi jest duhovna praksa i učenje kako da razmišljamo samostalno, i drugo koje proizlazi iz prvog, stvaranje okruženja u kojem razmjena dobara postaje prirodna jer bogatstvo je ionako proizvod narcisoidnosti. Dakle, ne radi se o idealizmu već uravnotežavanju polarnosti u samom čovjeku, gdje se vladanje i autoritet smatraju ozbiljnim bolestima što ustvari jesu. Onaj tko malo bolje poznaje psihu i potrebu čovjeka da se identificira s nečim većim jer sebe smatra malenim i ništavnim, na taj se način onesposobljava i stvara mržnju oko sebe, te ju projicira na slabe skupine, obično na žene i djecu i druge nacije. Dakle, koncept društva u kakvom živimo je na razini majmuna u kojem imamo vođu čopora, a oni kroje sve čega se dotaknu i autoriteti ugnjetavaju vjernike. Čovjek na ovom nivou ne može bez vjere u autoritete.
Rješenja postoje, ona su laka. Pored današnje tehnologije siromaštvo ne može postojati i ono je izmišljeno radi vlasti autoriteta. Narodima još nije dosta jednodimenzionalne stvarnosti u kojoj postoji samo crno i bijelo. Morat ćemo pričekati, a za to vrijeme oni koji su svjesni su pozvani da u svojoj mikro zajednici stvaraju svijetle primjere kao putokaze onima koji se tek trebaju probuditi.
Nikola Žuvela

Pročitaj  Odnosom do bolesti i iscjeljenje

Narudžba knjiga: nikola@vedski-jyotish.net  Autor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email