Što je inicijacija i koliko je bitna za duhovni napredak !?

Što je inicijacija i koliko je bitna za duhovni napredak !?

Kada dijete krene u školu da bi skupilo ‘potrebno’ znanje, ono to znanje mora primiti od učitelja. Isto tako kada osoba krene na ‘put duhovnosti’ ona mora primiti znanje iz nekog izvora. Upravo zbog toga Vede nas uče kako je potrebno imati učitelja, jer nema drugog načina da dobijemo inicijaciju i uvid u nova i viša znanja sem da nam netko kvalificiran ne pokaže put.

Međutim, u Vedama nije nametnuto to da učitelj mora biti netko tko je prisutan svojim fizičkim tijelom, čovjek može potražiti učitelja u svijetu, ali ga isto tako može potražiti i unutar sebe, što je dapače još i bolje.

Izvor svega znanja i uzrok svega što postoji jeste u svakome trenutku prisutan u čovjeku, mi taj Izvor nazivamo raznim imenima, a najuobičajenije ime je ‘Bog’.

Kada se osoba u potrazi za znanjem okrene ka unutra, tada ona prima znanje direktno iz izvora, bez posrednika. Takav vid samospoznaje je najpoželjniji, ali u isto vrijeme najteži i najopasniji, jer ego je veoma suptilan i lako nas može odvesti u kriva vjerovanja.

Stoga je preporučljivo da na početku procesa samospoznaje osoba ipak primi određeno znanje od kvalificiranih učitelja, to ne znači nužno da osoba mora biti sljedbenik određene prakse, već jednostavno učenik u prolazu koji ima svoj samotni put.

Svako učenje treba poštivati i preuzeti ono najbolje od njega, također treba poštivati i ono što trenutno ne možemo prihvatiti ili razumjeti, jer često se događa da ono što danas ne možemo prihvatiti, sutra postaje naša istina. Kako se svijest osobe širi, tako ona uviđa kako je čak i laž nešto što direktno ukazuje na istinu, sve ovisi o tome koliko smo sposobni budno promatrati život unutar i okolo sebe.

Čovjek je onaj koji kuca, no Bog je taj koji otvara vrata. Svaki puta kada se dogodi inicijacija pred nama se otvaraju nova vrata, nove dimenzije i nove mogućnosti. Čovjek sam mora doći do vrata, no on ih sam ne može otvoriti, te je stoga potrebna inicijacija koja može doći ili od vrhunskog učitelja – Gurua, ili još bolje od samoga Boga.

Pročitaj  Očekivanja i pripadajuće zamke – Sinergija Duha, Uma i Tijela

Inicijaciju možete shvatiti na sljedeći način; Kada osoba primi znanje samo na intelektualnoj razini, to znanje biva tek pospremljena informacija koja često postaje teret i izvor čežnje za ‘nedostižnim’ iskustvom. Ako osoba nije u potpunosti spremna ona ne može svoje intelektualno znanje prevesti u praksu. No jednom kada sazrije i postane spremna, Bog otklanja te nevidljive barikade te osoba napokon istinski kuša plodove znanja. To je ono što zovemo inicijacija.

Na vrhuncu samospoznaje učenik postaje učitelj te je sada on taj koji ima dozvolu da drugima daje inicijacije, to jest da bude vratar onima koji su pokucali na vrata novih spoznaja. Da bi se došlo do toga stadija sasvim je razumljivo da prisutnost egocentričnog djelovanja mora biti apsolutno iskorjenjena.

U kršćanstvu recimo imamo inicijacije u obliku svetih sakramenata, no nažalost sve je to svedeno na čisti materijalizam, bez pravog razumijevanja koje značenje i moć imaju sveti sakramenti. Čak i sam Isus Krist koji je rođen sa velikom misijom je morao proći obred inicijacije koje se u Kršćanstvu naziva Krštenje. Sveti Ivan Krstitelj je bio medij kroz kojeg je Bog spustio svu svoju slavu u Krista, bez te milosti Krist nebi mogao dovesti svoju misiju do kraja.

Ono što treba imati na umu jeste to da čak i vrhunski Guru i veliki učitelj ostaje učenik do kraja života, iako ga mnogi smatraju velikim učiteljem i naučenjakom, on uvijek biva svjestan da je samo jedan Veliki Učitelj, Onaj koji svo znanje ovoga univerzuma drži na svome dlanu. Učenje prestaje tek onda kada znalac i znanje postanu jedno, to jest kada čovjek napusti iluziju o sebi i ponovno postane Jedno sa Bogom. Sve dok je u tijelu, čovjek ovisi o Bogu…

Pročitaj  Vi niste jedna kap u oceanu već ocean u jednoj kapi

Namaste

Anđelko Katinić

Predstavljanja su uglavnom nedostatna onoga što čovjek uistinu jeste iz razloga jer riječi nikada ne mogu izraziti ono što čovjek u sebi nosi. O nama nikada nebi trebale govoriti naše riječi već naša dijela, a upravo zbog toga volim sebi često da kažem onu Gandhijevu koja veli: ‘Budi promjena koju želiš vidjeti u svjetu’. Uglavnom, ja sam tragalac za istinom, ronilac koji roni duboko u svoje dubine ne bi li u njima dotaknuo svoju suštinu. Volim mir i unutrašnju tišinu, volim istinu, osmjeh i radost u srcima ljudi. Imao sam tu milost da u trenucima kada sam mislio kako ću napustiti ovaj svijet doživim nešto što mi je promjenilo život, da spoznam svoju Dušu i da u Njoj upoznam Boga. Od tada moj život biva posvećen samo jednome cilju – oslobođenje od iluzije prevarenog uma. U posljednjih 12 godina došao sam do mnogih spoznaja uslijed kojih sam u potpunosti transformirao svoj život, a najviše me veseli pomisao da je sve to tek početak. Svojim pisanjem želim ukazati na sve one nepravilnosti u našim životima koje smo prihvatili kao osnovu života i na sve one laži koje smo prihvatili kao činjenice. No iznad svega moje pisanje je vid komunikacije pomoću koje iznosim ono što otkrivam u tišini svoje Duše. U isto vrijeme ja sam učenik i učitelj samome sebi. Namaste
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email