Što je žena u muškarcu?

Što je žena u muškarcu?


Što je žena u muškarcu?

 
Anima je žena u muškaracu. Ona na tjelesnoj razini donosi seksualnu privlačnost u muškarcu. Na psihološkoj razini govorimo o duši ili senzualnosti za razliku od muškarca koji predstavlja racionalnost i razum (animus). Ipak, Anima je mnogo više od seksualnih i psiholoških aspekata.  Anima arhetip, je doslovno poput božanstva koje u trenutku zaljubljivanja postaje žena nasuprot muškarcu. Ona je urođeni vodič kojem se obraćaju šamani kako bi došli do vizija.
Najpoznatija slika Anime je arhetip majke. Uz majku su najvažniji odnos majke i sina koji je zaslužan za sve prekide koje  su vam muškarci nanijeli. Znamo za takve ženske figure iz kulturnih i vjerskih tema, poput Djevice Marije ili Majke Zemlje, ali i drugih figura koje nalazimo u mnogim matrijahatskim kulturama.
Baš kao i svaki arhetip, majčinski arhetip ima pozitivnu i negativnu stranu. Njezina pozitivna strana je roditeljstvo, njegovanje i briga, te davanje i udobnost. Ona je spremna žrtvovati svoj život zbog djeteta. Nekada  je spasitelj propalih muškaraca. Za takve žene isto znamo, ali je na najvišoj razini Sofija ili mudrost Božja iz gnostičke mitologije.
Druga ili negativna slika A ponime jest jadna majka, prikazana  poput Gorgona.
U grčkoj mitologiji, Gorgon  je žensko biće. Ime potječe od drevne grčke riječi gorgós , što znači “strašno”. Dok se opisi Gorgona razlikuju u grčkoj književnosti, pojam se obično odnosi na tri sestre koje su imale kosu od živih otrovnih zmija, te užasavajuće lice, kada bi se okrenule i pogledale nekog, taj bi se pretvorio u kamen.
Gorgon dovodi do zavodljivog aspekta u odnosu majke i sina. Ovo je ustvari smisao ovog članka. Točnije, to je vrlo opasna situacija jer se sin nikad neće moći osloboditi majčinog erosa tako da je osuđen na psihološku smrt ili gubitak njegove sposobnosti da se razvije od djeteta do zrele osobe. Ukratko, arhetip majke predstavlja najvažniji aspekt u odnosu muškarca i on određuje sudbinu veze. Sve žene koje su doživjele susret s ovim muškarcem moraju se zapitati da i u njima postoji ova figura majke koja je odredila odnos sa spomenutim muškarcem. Zavodljiva Gorgon stvara takav odnos koji opsesivno muškarca i ženu predvodi u onim tragičnim ljubavima. Stoga, ovaj aspekt ako muškarac prevlada mogao bi stvoriti odnos, ali ako ga ne primijete nisu sposobni za život i ne mogu stvoriti stvarnu vezu.

Pročitaj  Nedjelja – Prvi dio dana zrelost, drugi ambicija

jyotish savjetnik i terapeut

Narudžba knjiga: nikola@vedski-jyotish.netAutor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email