Što mi je o Uriju Gelleru I kontaktima s vanzemaljcima ispričao Andrija Puharić

Što mi je o Uriju Gelleru I kontaktima s vanzemaljcima ispričao Andrija Puharić

Hrvat Andrija Puharić bio je američki adut u traganju za medijima koji ih mogu povezati sa – vanzemaljcima

Dok smo sjedili na večeri u zagrebačkom „Tiffanyu“ Andrija je pokazivao dva sata na desnoj ruci – jedan standardni a drugi za kontakte s vanzemaljskom grupacijom koju je nazivao Devetorica!

Stigao je na VI Svjetsku konferenciju psihotronike čijim sam organizacijskim odborom predsjedao i inzistirao da ga se svakako pozove kao nesumnjivo najveću zvijezdu paranormalnih istraživanja svih vremena, čovjeka koji je otkrio i istraživao vrhunske medije kao Harrya Stonea a 14 godina i Urija Gellera ali se bavio i halucinogenim drogama (kao znanstvenik se proslavio svojom knjigom „Sveta gljiva“) vjerujući da je obična muhara tajna otvaranja uma ni više ni manje nego prema – Svemiru.

Ipak, Izraelac koji je mislima pokretao predmete i savijao žlice kao od šale najveći je prije svega komercijalni a onda i provokativni uspjeh dr Andrije Puharića, sina doseljenika iz Konavla u predgrađe Chicaga, kojeg je odgojila češka dadilja pa je prvo naučio češki, pa hrvatski a tek onda engleski. Iako svoju pradomovinu nije posjećivao do iza svoje 60-e godine, hrvatski je govorio savršeno, bez najmanjeg naglaska.
Kako je ispovjed Puharića koji se obogatio prodavši preko milijun knjiga „Uri“ toliko fantastična da naprosto sam u nju ne vjerujem, tek na poticaj Ratka Martinovića sam odlučio napisati njegovu (skraćenu) priču iz prve ruke. Bila je to 1986. godina i Andrija je nakon našeg druženja u Zagrebu produžio za Međugorje koje je također smatrao točkom susreta sa supercivilizacijom iz kozmičkih dubina.

Uri Geller je prvo nastupao po barovima Bliskog Istoka gdje je pogledom ili glađenjem rukom savijao čvrste metalne predmete i time izazvao senzaciju koja je došla do već poznatog istraživača Puharića koji ga je odveo u SAD i podvrgao testovima na Duke University. A onda je stvar u ruke uzela američka vojska a ne CIA kako to tvrdi većina. Bar mi je tako rekao Puharić. Uriju koji je tvrdio da su ga u špilji na Cipru programirali vanzemaljci udaljeni preko 53,000 svjetlosnih godina od Zemlje i to još kao 13-godišnjeg dječaka. Otada je bio u kontaktu s njihovim brodom koji je zvao Spectra a kojime je upravljala robotizirana posada. I kako priča Puharić, američka vojska je odlučila provjeriti navode prilično neobuzdanog i nekulturnog mladca te su ih odveli na tenkovski poligon u Arizoni. Dok su se vozili džipom prema mjestu na kojemu je Uri trebao „mislima zaustaviti motor tenka“ on je ramenom gurnuo Andriju i pokazao prstom prema nebu. Puharić kaže da je jasno vidio golemi crni svemirski brod, dugačak oko 300 metara, kako lebdi iznad njih dok general s kojime su se vozili nije vidio – ništa. Uri je samo rekao: vidiš ih samo ako to „oni“ žele. Navodno je pokus u pustinji uspio.

Pročitaj  Suze su odraz duša ratnika, a ne oznaka slabosti

Mučen sumnjama, Puharić je odveo Gellera u Munchen gdje je još 1972. godine medij javno demonstrirao da može zaustaviti lift na zgradi od 20 katova i to koji god i kada želi. Tome je nazočila gomila novinara. Javio se i čuveni skeptik James Randi koji je tvrdio da može raskrinkati Urija ali se to nije dogodilo jer je Geller razbiješnjen Randijeviom nastupom odbio svaku provjeru.

Dok su sjedili u Puharićevu stanu u američkom Ossiningu, Uri je pred više osoba rekao da su Devetorica (tako su nazivali superinteligenciju koja se javljala ravnomjernim metalnim glasom na trakama magnetofona a da su ostavili poruku znao je Puharić po tome što je njegov normalni sat stao a drugi se pokrenuo, op.a.) upravo dematerijalizirala uložak unutar njegova nalivpera! To se ispostavilo točnim isto kao i tvrdnja da su ga natrag materijalizirali a da nisu predmet ni dodirnuli. Mada su u 14 godina brojne institucije testirale čudnovatog Izraelca nitko nije službeno niti potvrdio niti opovrgao njegove nevjerojatne sposobnosti a hladiti su se počeli kada je izjavljivao da je on „ovdje da mislima zaustavi atomsku bombu koju bi netko htio baciti na Tel Aviv“.
Bio je to početak suludih tvrdnji i ispada i nije pomogla ni javna demostracija na njemačkoj TV (ZDF) koju sam gledao a kada je Uri pokazao da može lako čitati misli gledalaca, znati unaprijed tko će nazvati i savijati metalne predmete ponekad samo pogledom. Pomalo je padao u zaborav ali se silno obogatio, ne na savijenim žlicama, nego, kako mi je rekao Andrija, otkrivanju geoloških slojeva i nafte za velike korporacije. Odveli su ga i u čuveni Bermudski trokut no tamo nije otkrio ništa.

Pročitaj  KAKO PRIHVATITI ONO ŠTO NE MOŽEMO PROMIJENITI - Mirjana Petković

Danas Uri živi u Londonu s obitelji, uglavnom zaboravljen, a moj zadnji kontakt s njim je završio njegovim beskrajnim monologom o vlastitoj nadnaravnosti.

Andrija Puharić koji je imao pet kćeri i sina je prvo u New Yorku uspostavio istraživački centar Essentia a nakon relativnog neuspjeha tog poduhvata je kupio veliku farmu u Sjevernoj Karolini gdje je, kako mi je govorio, nastavio preko svojih satova i magnetofonskih traka komunicirati s Devetoricom. Na pitanje zašto su došli odgovorio je: ta je civilizacija toliko ispred naše da ni ne postoji rječnik kojime bi se pojasnili razlozi njihova dolaska a neće se ponovo pojavljivati još stoljećima….Andrija Puharić je umro 1995. godine.

Slika 1.: Uprkos neobičnim interesima Puharić je kao znanstvenik bio cijenjen a primio ga je i Papa Ivan Pavao II. Doista bi bilo zanimljivo saznati o čemu su razgovarali.
Slika 2.: Urija Gellera, čovjeka koji tvrdi da je kontaktirao sa svemirskom supercivilizacijom te paranormalne sposobnosti ima i danas.
Slika 3.: James Randi je smrtni neprijatelj parapsihologije a ima nadimak „pošteni varalica“. Ipak, nakon žestoje svađe u jednoj američkoj novinskoj redakciji Uri Geller je odbio sudjelovati u Randijevim pokusima što ovoga nije spriječilo da svuda ponavlja da se Geller služi – trikovima.Vir, Autor: Drago Plečko

Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email