Što može poboljšati odnos?

Što može poboljšati odnos?Odnose možemo poboljšati prisutnošću, unoseći pažnju prema onome što partner govori, izbjegavajući sudove onoga što je dobro, a što loše. Bez obzira živite li sami ili s partnerom, prisutnost na ovdje i sada, ne davanjem mogućnosti da vama vlada ono što vam um neprestano nameće, možete malo pomalo shvatiti da je samo bivanje najvažniji aspekt bez obzira jesmo li u vezi ili ne.
Da bi se ljubav razvila, prisutnost mora biti snažna. Potrebno je vježbati prisutnost i slušanje partnera tako da više ne budete u vlasti boli koja prebiva u budućnosti ili prošlosti. Potrebno je vidjeti da je naše pravo ja promatrač dok je u pozadini mislilac ili ego. To je najsvetiji zadatak čovjeka i najveća filozofija, od zen budizma do Ramane i pitanja tko sam ja kojeg su preuzeli Mooji i Eckhart Tolle.
  Kada vidimo da je u pozadini mentalna buka i bol, a u nama ljubav i radost, na pravom smo putu viđenja stvarnosti ljubavi. Gdje je bol, ispod je sloboda i prosvjetljenje. Poistovjećenost s  boli jest život u umu, u prošlosti i budućnosti, dok je uvođenje prisutnosti u bol koju stvara um, mogućnost preobražaja. Tišina koja leži iza ovog svijeta, iza polariteta dobra i zla, liječi dušu.
Vašim životom upravlja ego koji hrani um, a um stvara čvrste veze s prošlošću s kojom ste poistovjećeni jer ona je identifikacija s egom. Sve što znamo o sebi je ego, a to su samo slike ili pamćenje, što nas zapravo žalosti.
Ako se sjetim svojih roditelja, ako se sjetim svih ružnih trenutaka, ako se sjetim svih onih koji su me povrijedili, što je to nego produžavanje patnje i nemogućnosti da živim život. Čak i Freud govori da čovjek živi život u kojem stvara obrambene sisteme kako ne bi živio život.
Onog trenutka kad prestanete osuđivati prihvaćajući ono što jest, oslobodili ste se uma i ega. Tako stvarate u sebi mjesto za ljubav i radost. Dakle, prestanite prosuđivati sebe. Kad to uspijete onda ćete prestati prosuđivati partnera. Najveća promjena koju u odnosu možete postići jest potpuno prihvaćanje partnera takvim kakav jest, bez potrebe za bilo kakvom promjenom. Ako želite ljubav, prestanite tražiti neprestano negdje drugdje. Vaš partner je sasvim dovoljan ukoliko želite upoznati ljubav. Ako još niste u toj fazi onda tražite sve ono drugo što nije ljubav. Lakše je to priznati nego sebe lagati jer laganje sebe donosi bol i patnju. Bol dolazi iz laganja sebe, a ne od prevare jer u prevari si volio ono što si mislila/o da partner jest. Prevarila te neprisutnost, stvaranje iluzornog odnosa sa projekcijom u kojoj na dubljoj razini nastaje odbijanje onoga što partner jest, a neizgovaranje nezadovoljstva ili projekcije, pretvara se u prevaru. Koliko čovjek razumije ove procese i radi na njima otvara si sam put prema voljenju ili robovanju.
Nikola Žuvela

Pročitaj  Što je od toga Istina za Mene? – Sinergija Duha, Uma i Tijela

Narudžba knjiga: nikola@vedski-jyotish.netAutor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email