Što nas tranzit Saturna želi naučiti?

Što nas tranzit Saturna želi naučiti?Konjunkcija Saturna i Jupitera se događa zbog nekoliko važnih razloga. Evo zašto bi to mogao biti  naš najveći kozmički događaj:
Velika konjunkcija događa se 21.12. na nula stupnjeva, a tada počinje i zimski solsticij. U astrologiji točka od nula stupnjeva simbolizira nove početke.
Spoj Saturna i Jupitera se nije dogodio od  1623. godine pod ovakvim stupnjevima i ovako blizu. I astronomi su potvrdili ovaj događaj koji događa na nepokretnoj Zvijezdi Altair, poznatoj kao Leteći orao ili zvijezda hrabrosti.
Konjunkcija se dogodila u početku zimskog solsticija. Najkraći dan u godini gdje Sunce dosegne svoju točku najudaljeniju od ekvatora. Dan koji signalizira pomak u svjetlost koja se ponovno vraća.
Dogodila se nekoliko dana nakon mega jake potpune pomrčine Sunca u Strijelcu.
Ova konjunkcija sliči Betlehemskoj zvijezdi jer će njih dvoje stvoriti prekrasno jarko svjetlo kakvo nikada prije nismo vidjeli.
Ovdje će dominirati Saturn jer je u svom znaku Jarca, a to znači da će imati dalekosežne utjecaje na društvo. Takozvana Graha Yuddhu ili kada dva planeta dijele isti stupanj, vrijedit će za šire razdoblje ove konjunkcije. Općenito, kad je Saturn uključen u Graha Yuddhu, njegovo djelovanje je puno veće jer ga prostranstvo njegovih prstenova obično čini pobjednikom, iako Jupiter ima veću masu. Budući da je Saturn vlasnik Jarca, njegova se snaga još više povećava jer planeti dobivaju snagu kada borave u vlastitom sazviježđu. A Jupiter u Jarcu je oslabljen, njegovo svjetlo je u njemu najslabije. Njegova točka slabosti je 5 stupnjeva, točno tamo gdje se on i Saturn okupljaju u Graha Yuddhi što znači da je svijetlo znanja potpuno izgubljeno. Tada se još više povećava Saturnova dominacija. Naime, točka konjunkcije se događa u zimskom solsticiju, kada je Saturnova tamna energija prirodno najjača. Ona se događa uvijek u Jarcu, a Sunce i Jupiter su kao svjetleće planete tada najslabije.  Sakti sazviježđa u kojoj se događa ova konjunkcije, točnije, Uttara Ashadhe pojačat će učinak Saturnovog osvajanja.
Kako će to djelovati na ljude?
Naravno da osobni horoskop govori o snazi ove konjunkcije, ali svi ćemo osjetiti pojačavanje energije Saturna i smanjenje Jupiterove svjetlosti, točnije, svijet u cjelini je momentalno takav, što se vidi iz toliko lažnih i oprečnih vijesti koje se nisu događale od Drugog svjetskog rata kada smo imali propagandu, kao i danas. Kaže se da kada ovakve konjunkcije započnu mogu trajati jako dugo i imaju utjecaj desetljećima. Naime, 1901. konjunkcija Jupitera i Saturna je započela dominacijom vatrenog elementa i imala je utjecaj kroz element vatre koja nosi veliki nacionalizam, ali i borbu za pravdu i neovisnost gdje su mnoge zemlje stekle neovisnost kroz ratove i nasilje kakva i jest vatra. Drugi svjetski rat započinje Saturnom u Ovnu gdje je u padu s konjunkcijom s Ketuom što potvrđuje ovu tezu da je prošlo stoljeće obilježila vatra sve do sada, odnosno do ove konjunkcije su trajali i nacionalizmi, a momentalno kreće era zemlje koja traži sigurnost i bogatstvo. Od 1901. godine započinje i era atomske bombe ili kvantne teorije.
Nakon toga imamo sljedeću vatrenu konjunkciju u Lavu 1921. godine doba velike gladi, nakon nasilja u Prvom svjetskom ratu, raspada Austro-Ugarske, Ruske revolucije i Irskog rata za neovisnost te početak stvaranja burzi, sve do razornog pada Wall Streeta 1929. kojeg su obilježili Saturn i Ketu. Svaka ekonomska kriza govori o ovom susretu, a on se dogodio pred ovu krizu. Godine 1941., konjunkcija Jupiter-Saturn ponovno se dogodila u najtežim događanjima Drugog svjetskog rata, pojačavajući pokrete za neovisnost u Africi i Indiji, što bi rezultiralo slobodom od kolonijalne kontrole za Indiju i veći dio Afrike tijekom sljedećih dvadeset godina. 1961. godine započelo je novo doba zemlje, koje je karakterizirao osjećaj neograničene ekspanzije i razvoja, koji se očitovao kao materijalni prosperitet poslijeratne ere te nastajanje pokreta za slobodu mladih ljudi u buntu kojeg je pokretao rock n roll. Prekretnica u ekonomiji i krize SAD-a 1981. godine, zemaljska konjunkcija Saturn i Jupitera je ubrzala nove tehnologije ili kompjutere te korporativnu moć koja se tada počela širiti na nikad prije viđen način, gdje su po prvi puta nacionalne vlade postajale podređene financijskim interesima moćnih korporacija, a korporacije učvršćivale svoj nadzor digitalnim tehnologijama.
Kada je jak utjecaj zemljanih znakova i planeta, rastu poslovni koncerni i veliki konglomerati kao sada, a oni stvaraju vojnu moć koja se hrani masovnim strahom i paranojom, te stvaranjem podjele između imućnih i siromašnih.
Sve su to teme Saturna, koje će konjunkcija 2020. godine još više pojačati, pogoršano Jupiterovom krajnjom slabošću u Jarcu.
U svjetovnim stvarima Jupiter ukazuje na etiku, pravdu i viša načela, koja su pomračena Saturnovom dominacijom, a onda i Rahuom. Financijska sigurnost, dobit poduzeća i kontrola, imat će prednost. Ova konjunkcija će obilježiti sljedeće desetljeće, gdje će korporativna moć stvarati čovjeku velike probleme. Čovjek je u prošlom stoljeću težio materijalizmu, a sada mora trpjeti posljedice materijalizma. Polariteti se okreću, prvo živite u iluziji, a Saturn je oduzima, on pokazuje pravu narav materijalizma tj. želju za moć koja je utjelovljena u korporacijama koje su izvor sociopatskog ponašanja. Čovjek želeći materijalizam mora okusiti i drugu stranu onoga što on stvara, a to je narcizam i totalitarizam. Pošto je čovjek navučen na materijalizam, on sada mora prolaziti kroz svoju projekciju. Željom za moći on je dobio bumerang, da sada njega kontroliraju njegovom projekcijom moći.
Savjet je da pametno koristite društvene medije. Laži i manipulacije medija bit će na najvišoj razini, zato provjeravajte informacije. Moramo obratiti pažnju na socijalnu pravdu, zaštitu okoliša i humanitarnog dosega za one koji su u nepovoljnom položaju.
Duhovno značenje konjunkcije Saturn – Jupiter jest da iz Saturnove moći dolazi skrivena milost. Jupiter daje sposobnost opažanja božanskog u svakom aspektu stvaranja. Njegov utjecaj prožima sva životna iskustva duhovnom dimenzijom. Ukazuje na napredno znanje u svim oblicima, posebno onima koji uzdižu gradivo, poput zakona, alternativne medicine, filozofije i poučavanja. Jupiter je Guru, vrhovni svećenik, čija je duhovnost orijentirana na dijeljenje.
Saturn kao planet tame, ograničenja, poricanja i samoće, ograničava i stvara frustraciju sa svime što ima veze s materijalnim svijetom. On će vam u vanjskom pogledu donijeti bol, patnju, materijalne gubitke, bolest i depresiju, on je križni put. Ipak, ono što donosi ili koja je njegova najveća kvaliteta, to je strpljivost ili kako bi rekle Bodhisattve kroz strpljenje se dolazi do prosvjetljenja.  Shani (poput Shive) raspršuje iluzije. Rastvara veo avidye (duhovno neznanje). Kroz tamu se duša otvara sjaju svijetlu. To je misterij Saturna. Saturn je kralj iritantnosti kroz koju stvara u vama biser znanja. Ipak, sada svi osjećamo njegovo djelovanje i njegovu naizgled surovost, ali ako umjesto toga njegujemo strpljivost i meditaciju, unutar sebe ćemo doživjeti svjetlo znanja i mudrosti.
Nikola Žuvela
jyotish savjetnik i terapeut

Pročitaj  Karma ili obrasci roditelja | Vedski jyotishAutor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email