Što predstavlja najdublju ljubav prema Jungu

Što predstavlja najdublju ljubav prema JunguNišta nije moguće bez ljubavi … jer ljubav je u stanju da vas oraspoloži kako bi riskirali.”
C.G. Jung
Svako zaljubljivanje je ulazak u proces individuacije jer ljubav čovjeka individualizira, razočarenja mu pomažu da vidi ono što je projicirao i razdvoji ono realno od idealnog. Individuacija obično počinje krizom ili nekim drugim gubitkom. Kako kaže Jung:  “Razbijajuća, emocionalna snaga takvih kriza, razbija našu poistovjećenost s egom, dovodeći u pitanje naš smisao i smisao našeg života.”
Ljubav kao kriza i početak individuacije
Ta ista “potresna, emocionalna snaga” može se pronaći i u ljubavi. Jung je smatrao Erosa tvorcem svih viših faza razvoja svijesti. “U najdubljem smislu smo žrtve i instrumenti kosmogonske ljubavi.” Zaljubljivanje “može razbiti normalne ego identifikacije. Kroz takva iskustva ego umire, budimo se i na taj način dolazimo do višeg stanja postojanja. “
Da bi ste to uspjeli, potrebno je da pronađete u sebi projekcije svojeg podsvjesnog muškarca i žene i da uspostavite kontakt s njima.
Jung kaže da je pronašao ovu dušu unutar sebe “samo kroz dušu žene.” On kaže da se nesvjesni sadržaji najprije susreću u odnosu s partnerom: “Ovaj nagon za višom i sveobuhvatnijom sviješću … ako čovjek želi ispuniti svoju svrhu, treba integrirati sve dijelove cjeline, uključujući i one koji su projicirani na Ti. ” Dakle, taj “Ti” je promatranje emocija partnera, kao i onoga što ja osjećam u tom odnosu.
Često se je lakše voljeti drugog nego sebe, kaže jedna uzrečica. Rečeno drugim riječima, radije volimo vidjeti Sjenu u nekom drugom, nego da ugledamo svoju Sjenu u grudima. U ljubavi, radije vidim sve ono najgore u partneru, ali ne mogu vidjeti da ono što govorim najgore o tom partneru ustvari sam ja sam.
Jung kaže: „Stalno se susrećemo s tisuću prerušavanja na životnom putu“, što znači da bilo koje osobine svjetla ili sjene koje vidimo u drugima samo su odraz tih osobina u nama.”
Što je vrhunac ljubavi?
Kroz projekciju sjene, koju ako uspijemo vidjeti u partneru i ako svoju sjenu partner vidi u nama, možemo stvoriti ljubav koju često zovemo dubokim ljubavnim odnosom. Kaže Jung: “Ljubav je posrednik koji energiju pokreće prema van i vraća je unutra.  Ova vrsta ljubavi, koja se probija kroz iluzorne maje nesvjesnih projekcija, mogla bi se smatrati procesom međusobne individuacije.” Ako se održi napetost suprotnosti između partnera, može se formirati “treća vrsta odnosa”, koju je Jung nazvao ” Zlatnom niti “.  Takav odnos je “jedini trajni odnos u kojem kao da postoji nevidljiva telegrafska žica između dva ljudska bića.”
Jung kaže: “Susret dviju ličnosti nalik je kontaktu dviju kemijskih tvari: ako dođe do bilo kakve reakcije, obje će se transformirati.” Kroz transformativnu reakciju ljubavi može se otkriti „razlika između onoga što stvarno jeste i onoga što je projicirano u jedno u drugoga“.  To bi trebao biti put individuacije u ljubavnom odnosu, ako partneri ili ljudi ne postave sebi takve ciljeve, odnosno ako govore da nemaju sreće u ljubavi, to znači da ovaj proces ljudima nije na prvom mjestu jer loši odnosi ustvari su projekcijski odnosi.

Pročitaj  Saturnova alkemija emocija | Vedski jyotishAutor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email