Što strast ustvari jest? | Vedski jyotish

Što strast ustvari jest? | Vedski jyotish


Što strast ustvari jest?

Strast se često krivo interpretira. Ne znamo njenu osnovu i zato smo društvo bez strasti. Upražnjavamo je na onaj najpotisnutiji način tako da seksualnost pretvaramo u sram i tako odsjecamo dio osobnosti. Na taj način se potisnuće vraća kroz prekide veza jer ne dozvoljavamo da se strast doživi kroz emociju ljubavi. Zašto? Zato jer ljubav nije na prvom mjestu, ona nije smisao života već je na ovom svijetu smisao moć i dobivanje pažnje kroz status.
O strasti su napisane mnoge knjige, snimljeni filmovi, ali ona je slojevita. Može biti pozitivna ako gajite strast prema čitanju, učenju, zanimanju ili kreativnoj vezi, ali može biti pogubna poput mnogih nesretnih događaja iz života koji zauzimaju naslovne stranice. Dakle, strast je doista ono najsvjetlije i najtamnije. Recimo Claude Helvetius kaže: “Ništa se veliko nije postiglo bez jakih strasti. To se odnosi na pojedinca i na društvo.” S druge strane, Demokrit smatra da: “Velike užitke stvara promatranje lijepih djela.” No, ono važnije za ovaj jest činjenica da ljudi ne znaju odrediti što je strast, a što ljubav. Kako bi rekao Honore De Balzac: “Tko bi mogao odrediti granice gdje slast prelazi u bol, a gdje je bol još slast.” Dakle, mi bolujemo zbog strasti, ne znamo joj odrediti granice, podčinjeni smo joj. Kako bi rekao S. Freud:” Onaj koji omogući čovječanstvu da se oslobodi neugodne seksualne podčinjenosti, ma kakvu glupost odabrao reći, biti će smatran herojem.” Dakle, strast nas čini podčinjenim samo onda kada je ne koristimo u prave svrhe. Kultiviranje strasti traje cijeli život, gdje nadilazimo jednodimenzionalni pogled koji je karakteristika strasti.
Ona je doslovno heroin kojeg ne možete izbjeći, ali ga možete usmjeriti u ljubav. Njome vlada bog Eros i pripada jednoj strani našeg libida, dok drugoj pripada moć. Jedno i drugo se naslanjaju i mogu djelovati zajedno ukoliko shvatimo njihovu bit. Svaka jednostranost vuče nas u drugi polaritet. Ipak, nadogradnja života i smisao života je kultivirana strast koja se manifestira kroz ljubav, a kojom vlada u svojim začecima Eros kao arhetip kojeg tek treba kroz življenje života i svih onih nesretnih okolnosti proživjeti. Najteže je s onim pojedincima koji žive strast, ali nemaju discipline, dok oni koji imaju disciplinu nemaju strast. To su česti tipovi ljudi. Onima koji imaju samo strast bez discipline, često je teško reći činjenice strasti. Vi ste njihov protivnik, njihova avet koja govori kako da strast s disciplinom usmjere prema ljubavi. Kada bi u tome uspjeli, shvatili bi da je ta disciplina ili ona tamna libidna struka koju zovemo moć, sada u službi Erosa, te kroz zalaganje i strast stvaramo ljubav koja donosi zrelost.
  Druga strana strasti koja je malo poznata jest da u njoj tražimo sebe. Partneri puni strasti se kad tad razočaraju jer uočavaju da partner nije ono na što ih je nagonila strast. To je strast kojom se želi osvojiti partnera, u njoj se skriva derivat želje za moći koji zbog svoje skrivene projekcije biva razotkriven kad se dobije željeno i obično se takvi parovi okreću novim uzbuđenjima i traženju nove situacije za osvajanje. Ipak, kao takva ona je uzdignuta vrlo visoko u našoj kulturi i ima veliku cijenu unatoč što njome vlada narcisoidnost i nemogućnost da se razvije u već spomenutu višu stranu strasti. Ukoliko, uvidite ovu drugu stranu i strast pretvarate u ljubav i intimnost onds možete živjeti njenu pravu svrhu.
Nikola Žuvela

Pročitaj  Zašto nema načina da se zaustavi strašna bol u poodmakloj fazi bolesti? RAT PRO...

Narudžba knjiga: nikola@vedski-jyotish.netAutor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email