Strah od Saturna ili vlastite preobrazbe koja donosi život?!

Strah od Saturna ili vlastite preobrazbe koja donosi život?!Kada ljudima dolazi  Saturnovo razdoblje, obično mu pristupaju magijski, kao da im neka vanjski sila određuje život, a sasvim je suprotno, sve najbolje promjene dolaze od Saturna.
Svega čega se bojimo dolazi u naš život, Saturn je samo simbol susreta s onim stvarnim, onim dijelom duše koji je u nama i koji pokazuje ono zastrašujuće u nama. Kada Saturn postane dio našeg života kao psihološka stvarnost, a ne magijska, onda je njegovo djelovanje završilo, onda možemo vidjeti njegovo alkemijsko djelo, izbrušeni dijamant koji je  odstranjivao sve nepotrebno i suvišno. Kao što ona poznata rečenica kaže: “Siromaštvo duha, ono je cilj života.” Mnoge duhovne prispodobe iako su jednostavne ustvari su nejasne jer dolaze iz unutarnjeg iskustva. Iskustvo nigreda, crnine ili Saturna je najteže iskustvo, hedonizam nam je obrana od njega, od boli ili promjene. Saturn se nalazi tamo gdje je naša pukotina, Ahilova peta naše duše. Većina ga ne želi shvatiti ozbiljno jer duša započinje život u zajednici, ona vidi sebe kroz zajednicu, a ratovi su posljedica ili ogledalo lažne slike s kojom se duša poistovjetila. Duša ne može vidjeti da ona tako sije strah i trepet planetom i da ovaj svijet ovakvim kakvim jest održavaju takva uvjerenja.
Saturn živi u samoći, planinama, asketskim spiljama, u meditaciji. On brusi i odstranjuje onim bolom kojeg osjetite kada dođete do problema u meditaciji, vam sruši vašu idealizaciju ili vam namjesti prekid u kojem ste živjeli lažnu ljubav. On stvara ono sveto u čovjeku, ruši iluziju, ili kako budisti kažu Bardo.
Zemlja je fizička iluzija, opipljiva laž, vrlo nizak Bardo, koji nam daje supstancu Satruna, sumpora i soli koja nas transformira i vlada kostima, strukturom onoga čega se trebamo osloboditi. Tek kada ćemo kao civilizacija dijagnosticirati ovu supstancu ili dio naše duše kao najvažniji cilj, tada možemo kolektivno stvarati bolje društvo. Sva ostala očekivanja zdravog društva su osuđena na propast jer individualnost koja se postiže sa Saturnom jedino je zdravo tkivo unutar nas.
Nikola Žuvela
jyotish savjetnik i terapeut

Pročitaj  Utorak – Egzistencija i njene stvarne mogućnostiAutor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email