Sunce i Mjesec, Ida i Pingala

Sunce i Mjesec, Ida i PingalaU jyotishu kanalom Ida vlada Mjesec i kroz nosnicu, kada je on zatvoren, to znači da je onda više otvorena Pingala kojom vlada Sunce, a to znači da je volja i vatra jača. Kad dah teče iz Surya kanala ili desne nosnice, mi smo u yang energiji ili akitvnom stanju. Kad dah teče iz Chandre ili lijeve nosnice, mi smo u yin energiji, ili pasivnom stanju. Postoji nekoliko oblika pranayama koje pomažu uravnotežiti Surya i Chandru, kao što je Nadi Shodana. 
Ako je Pingala za vrijeme sna otvorena po noći, osoba je vrlo nemirna i onda teško spava. Isto tako, ako Ida teče u vrijeme uzimanja hrane, probavni proces može biti neučinkovit, što uzrokuje probavne smetnje. Sve naše aktivnosti su pod utjecajem strujanja tih nadija koji se izmjenjuju otprilike svakih sat vremena.
Međutim, moguće je dobrovoljno promijeniti tijek pomoću pranajame. Na primjer, ako ima posla koji treba obaviti, moguće je usmjeriti protok prane na pingalu tj. zatvorite lijevu nosnicu i dišete duboko kroz nju.
U Indiji se ta tehnika zove swara joga koja se detaljno bavi promjenom tokova nadija. Također, glavni cilj hatha yoge je postizanje ravnoteže protoka prane Ida i Pingale, (ha = sunce, tha = mjesec). Kad su ta dva nadija pročišćena i uravnotežena, a um pod kontrolom, najvažniji nadi, sushumna, počinje teći i ona je osnova za uspjeh u meditaciji. Ako Pingala teče, tijelo će biti nemirno; ako Ida teče, um će imati tendenciju da razmišlja previše. Kad sushumna teče, kundalini se diže kroz čakre.
U fizologiji dva nadija odgovaraju otprilike dvjema polovicama autonomnog živčanog sustava – simpatički i parasimpatički. Pingali pripadaju simpatički živci, odgovorni za poticanje i ubrzavanje aktivnosti i usporavanju rada organa koji imaju tendenciju da koriste mnogo energije iznutra. Simpatički živci ubrzavaju srce, rastežu krvne žile, povećavaju mogućnost disanja, te pojačavaju učinkovitost rada našeg oka i uha.
Parasimpatički živci direktno se suprotstavljaju simpatičkim živcima, jer smanjuju rad srca, stišću krvne žile i usporavaju disanje, tako da pojedinac postane introvertiran. Tok prane u Idi i Pingali je potpuno bez svijesti kod većine dok jogijska praksa kontrolira njihov rad i usmjerava energiju prema višim centrima. Ako su vam u jyotishu slabiji Sunce i Mjesec, sigurno lošije rade organi kojima vladaju. Vježbe pranayame vam mogu u pomoći za bolji rad ide i pingale. Za lošije postavljeno Sunce netko psihološki vježba odluke i na taj način jača Sunce. U indiji ali i na Zapadu jako volimo formule i lakše putove neki, stoga da bi ojačali Sunce rade meditaciju na svijeću, mantre za Sunce ili Sungazing.
Raditi tehnike jako je dobro i poželjno, ali pokušajte unijeti više razumijevanja u ono što radite. Sunce je otac a Mjesec je majka, to su počela energije koje, ako ih loše u sebi tretiramo, onda dolazi do neravnoteže spomenutog, ide i pingale. Kroz svakodnevno disanje možete osjetiti promjene kod udaha, gdje vam je jedna nosnica više otvorena druga manja i tako se izmjenjuju tokom dana. Obično je to izmjena muške i ženske energije koja je velikoj većini neuravnotežena. Danas se u psihijatrijskim odjeljenjima kod tjeskobe koriste vježbama dubokog disanja radi pomoći pacijentima. Primijenjena stara indijska filozofija dobra je jedino u tome što je možemo preispitivati i vidjeti je li govori istinu ili se radi samo o mitu. Pošto ove vježbe pokazuju učinkovitost, trebalo bi nas onda više natjerati da otkrivamo kako muško i žensko počelo neprestano moramo uravnotežavati, ali istraživati jer Sunce predstavlja posao, autoritet odluku i time smo okruženi u ovom svijetu, a Mjesec, suosjećanje, brižnost i ljubav. Freud ih je zvao Superego i Ono, a Jung Anima i Animus.

Pročitaj  Pomrčina – pripazite

Nikola Žuvela
jyotish savjetnik i terapeut

 Autor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email