Suprotnost kao rješenje problema

Suprotnost kao rješenje problemaSvijet se ponaša kao ogledalo. U njemu se doslovno odražavaju sve naše pretpostavke o stvarnosti, ma kakve one bile.  No što onda dobivamo? Jesu li svi pokušaji da objasnimo prirodu stvarnosti uzaludni? Jer svijet će se uvijek složiti s onime što o njemu mislimo i istodobno stalno izbjegavati izravan odgovor.
Zapravo  je  sve  puno  jednostavnije. Ne  treba  tražiti  apsolutnu  istinu  u  zasebnim pojavama  svestrane  realnosti. Treba samo prihvatiti činjenicu da je stvarnost slična dvostranom  ogledalu. Ima dvije strane:  fizičku, koju možemo dotaknuti rukama, i metafizičku, koja se nalazi izvan granica percepcije, ali ne i manje objektivnu.
Mozak ne čuva samu informaciju već nešto nalik na adresu podataka u prostranstvu varijanti.
Čovjek se ne sjeća ničega iz svojih prošlih života zato što se nakon umiranja fizičkog tijela adrese uništavaju. Međutim, pod određenim se uvjetima adrese mogu obnoviti.
Razum nije sposoban stvoriti ništa načelno novo. On samo može sastaviti novu verziju kuće od starih kocaka. Sva znanstvena otkrića i umjetnička remek-djela, razum uz pomoć duše dobiva iz prostranstva varijanti. Indijci to zovu alaya, budisti bhavanga-sota, a Jung kolektivno nesvjesno. Vidovitost i intuicija također dolaze iz nesvjesnog dijela nas samih. Materijalna  se stvarnost  realno  osjeća. Ona trenutačno reagira na izravno djelovanje i to  stvara iluziju  da  je jedino  takvim  načinom  moguće  postići  nekakve  rezultate.  Međutim,  u  okvirima  materijalnog  svijeta,  krug  realno ostvarivih ciljeva uvelike se sužava. Ovdje treba računati samo na ono  što postoji.  Svi se oslanjaju na sredstva kojih obično nema dovoljno i na mogućnosti koje su veoma ograničene.  Čovjek ne razumije da je patologija posljedica poremećene ravnoteže i pokušava se boriti s okolinom umjesto da se riješi polarizacije, odnosno PRIHVATI SEBE. Što ste ustrajniji u svojim željama i pretenzijama, jači je magnet koji privlači sve suprotno. Događa se doslovno sljedeće: pokušavate porobiti svijet, a on se odupire pokušavajući se osloboditi.
Dakle, ako vas nervira partner, onda ono što vas nervira trebate preusmjeriti na nešto što će smanjiti nerviranje jer nikada se nećete moći isključiti pošto naš um funkcionira u polarizaciji ili konfliktu na koje nas tjera sukob svjesnog i nesvjesnog. To ne znači odustajanje, jer ako nas partner nervira i ne može se konstruktivno svađati, onda je nužno tu energiju koja vas tjera u sukob usmjeriti na nešto što će smanjiti tu tenziju. Isključiti se nije moguće.
Ulazak u sukob često nije konstruktivan i ako malo bolje pogledamo, sve se događa u destruktivnim sukobima, a naše viđenje situacije mora ići prema uvijek i samo uvijek izlasku našeg uma iz konflikta. Naravno, nije lako prihvatiti misao da nekakve strukture mogu nama upravljati.  Prihvaćanje  te  spoznaje  stvar  je  osobnog  izbora.  I  nije  nužno  da  vjerujete.  Proučavajte, vježbajte  i  sami  donosite zaključke na temelju izučavanja suprotnosti, u njima leži najveća spoznaja.
Nikola Žuvela

Pročitaj  Petak – Radikalni zaokreti

Narudžba knjiga: nikola@vedski-jyotish.netAutor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email