Sveta Gral ili što fali muškarcima

Sveta Gral ili što fali muškarcimaSveti Gral jest mit, a svaki mit govori o psihološkim činjenicama. Ukratko, mit o Svetom Gralu jest priča o Parsifalu koji pokušava pronaći Sveti gral. Mit o Gralu se pojavljuje u 5. stoljeću kad su Artur i njegovi vitezovi okruglog stola u Britaniji izdržali saksonsku invaziju, 
Gralov mit govori o muškoj psihologiji, ali može koristiti i ženama da bi zapravo vidjele kako muškarac funkcionira. Ženski likovi koji se pojavljuju u ovom mitu su u stvari anima ili ženski dio psihe kod muškarca.  Kralj  pati od neke tajanstvene rane a kraljevstvo mu je opustošeno. Kralj se može oporaviti samo ako vitez ugledne izvrsnosti nađe dvorac i vidjevši što se tamo događa, postavi određeno pitanje. Perceval razmišlja je li ispunjava zadatak i kreće u potragu. Ne postavlja pitanje “o podrijetlu zla, kraljevoj rani i o smislu Grala.
Gral je dvorac u nevolji. Parsifal je ranjeni kralj dvorca, a rana mu je toliko teška da ne može niti umrijeti niti živjeti.
Među primitivnim narodima je rasprostranjeno mišljenje da kada muškarac ne izražava svoju muževnost da se niti stoka ne rasplođuje, žito ne zrije, a najvažnije je da djevojke tuguju odnosno u današnjem je dobu jasno da žene nisu zadovoljne današnjom slikom muškarca iako ne znaju što im to točno fali. U primitivnim dijelovima svijeta, kralj se ubija jer se smatra da kraljevstvo ne može prosperirati. Kroz mnoge pogrešne avanture Parsifal je izgubio mnoge bitke u kojima nastaje povrijeđena osjećajna funkcija kako bi došlo do procesa individuacije kada osjećate da morate krenuti dalje i kada napuštate krug ljudi i obitelj kkao bi razvili svoju individualnost.
Isus Krist je također imao ranu koja simbolizira dječaka koji se naivno spotakne o nešto zbog čeka se slomi jer ne može savladati prepreku. To je susret sa zbiljom, sa svojom individuacijom koju ne podnosimo. Svaki muškarac i žena su kralj ribara ili Parsifal, gdje rana simbolizira susret sa zbiljom. To je moment u kojem spoznajemo da svijet nije igra i da puno toga ovisi o našim individualnim odlukama. Rana je ustvari nepriznavanje Sjene i nemogućnost da se prihvati razvoj.
Naš život se sastoji od tri stupnja: savršenstvo djetinjstva, svjesno nesavršenstvo srednje dobi i svjesno savršenstvo starosti gdje se mirimo sa onim unutrašnjim i izvanjskim. Rana jest izlazak iz zajednice, nismo više ovce svog stada i nismo još dovoljno daleko, pa nam je i naša individualnost još uvijek daleka, a to osjećamo kao otuđenje.
Većina današnjih romana  govori o otuđenosti čovjeka. Prošetajte se ulicom i vidjet ćete kralja ribara u licima drugih ljudi. Pošto cijeli mit o Gralu ne možemo sada obraditi, reći ćemo da Gral predstavlja to da sve zemaljske stvari kojima upravljamo i koje koristimo, trebaju biti upravljane na slavu našeg Jastva. Gral je zapravo služenje svoje stvarnosti jer tada ćemo biti sretni, a ako tražimo sreću kao Parsifal svoj Gral, tražit ćemo u svemu onome što nije Gral.
Ono što radite izvana je samo instrument onoga služenja unutarnjeg osjećaja sreće ili Grala.
Nikola Žuvela
jyotish savjetnik i terapeut

Pročitaj  Saturn i Ketu izazvaju krizeAutor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email