Svijest je samo djelić stvarnosti

Svijest je samo djelić stvarnostiSvijet svijesti je svijet ispunjen ograničenjima i zidovima s kojima se susrećemo svakodnevno. Primjerice, imate problem na poslu želite naći novi posao, a znate da su vam vještine jako slabe i da nemate dovoljno snage naučiti zadane vještine. Svijest može primiti ili spoznati mali broj predodžbi o životu iako je oko nas ocean mogućnosti kojeg znanstvenici u svemiru otkrili kao vakuum koji je pun energije.
Stoga, sve ostale predodžbe moraju ostati u sjeni, daleko od očiju ljudi. Kada samo malo uđu u svijest pojavljuju se kao ljubavna razočarenja, bolesti, ekonomske krize ili ratove.
 Mi od mnoštvo slika koje ulaze u svijest vidimo razmjerno malo slika odnosno zamjećujemo samo brzo nizanje slika kao da gledamo film svakodnevno. Pažnja je, međutim, napor za koji nismo stalno sposobni a možemo je vježbati meditacijom. Zato nismo sposobni shvatiti cijelu sliku o sebi. Zbog toga su velika područja mogućih percepcija trajno zanemarena i svijest se uvijek veže za ono malo društvenih predodžbi, ponašanja na čemu krojimo život i stvaramo dogme, poput one današnje koju temeljimo na materijalizmu i znanosti.  Ako bi smo toj slici svijeta dodali nesvjesne sadržaje – to jest sadržaje koji nisu još ili nisu sposobni biti u svijesti – i onda pokušali zamisliti čitav prizor, to je cijela slika od koje se mi grozimo. Nama je to nezamislivo svjesno, ali u nesvjesnom obliku ona je činjenica i zato mi živimo u razmjernom mraku.
Svijest uzima samo djeliće stvarnosti. Ako se svijest isprazni od svih sadržaja koliko god je moguće, dolazimo do iskustva sadašnjosti, ili ono što u zenu zovemo satori.
 Nesvjesno nije spremište infantilnih i nižih moralnih sadržaja kako je to tvrdo Freud, već osnova za preobrazbu, ono jed spremište mitologije, iskustva naših predaka, svih oblika života i načina kako da prebrodimo krize.
Nikola Žuvela

Pročitaj  Srijeda – Planirati unaprijed

Narudžba knjiga: nikola@vedski-jyotish.netAutor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email