Tajne psihe i odnosa

Tajne psihe i odnosaKada se zaljubljujete, kao da nastaje blaženi valjak koji brzo razbija sve strategije koje su pažljivo stvorene i vraćaju vas u nesvjesno. Vraćamo se u stanje u kojem nestaje individua i ulazimo u rajsko stanje nesvjesnosti u kojem bi htjeli ostati jer nas to podsjeća na rajsko stanje majčine  utrobe ili kozmičkog stvaranja praiskonske utrobe. Ipak, psiha mora postati svjesna sebe. Ovo evolucijsko guranje prema svijesti je arhetipski zadano, ne možemo pobjeći od razvoja, ali ujedno pružamo sve moguće otpore koje smo izgradili. Kako je Jung rekao: “Ti, čovječe, ne bi trebao tražiti ženstveno u vanjskoj ženi, nego je traži i prepoznaj u sebi … Ti, ženo, ne bi trebala tražiti muškarca u ljudima, već  muškost traži u sebi. “
Psiha je bez spola. Ona uopće nije povezana s našim seksualnim identitetima. Kako ćemo onda naučiti o drugom u nama? Mi nesvjesno projiciramo naše nepoznato Jastvo na drugu osobu. Ono što doživljavamo je jaka emocionalna reakcija na drugu osobu. Osjećamo snažne emocije, ali kada smo odbijeni onda postajemo razdražljivi, bijesni i započinjemo optuživati život za nesretne okolnosti bez imalo kritike. Ne možemo si pomoći jer, kako kaže Jung, ” Ti si rob onoga što treba tvojoj duši”.
Ego stvara polaritet, on se nalazi između duhovnog carstva i onog nagonskog koje ego onda zove vražije, a to je zov avanture ili avanturističke veze. Nagonsko ili Eros te zovu: “Prepusti se”, dok onaj duhovno – moralni govori: “Uprostiti ćeš obitelj”. Ovog drugog više ne zovemo duhovnim, njega znanost zove evolucija ili ezistencija koja čuva u čovjeku opstanak vrste.
Zaljubljivanje i bilo kakva duhovnost ustvari su proces, često neugodan koji nas vodi prema ženstvenoj strani-Animi. Muškarac mora prihvatiti svoju ženstvenost. Žena mora prihvatiti muškarca u sebi. Ona uči da treba reći ne, te kako se zauzeti za sebe. Neke žene ti o čine iz krive strane, potpuno opsjednute Animusom poput poslovne žene koja ne pokazuje emocije. Ona to čini iz muškog principa. “Ženstveno u muškarcu ili na Zapadu je povezano sa zlom zato je muškarac u seksualnosti na Zapadu perverzan. On mora unižavati seksualnost i svoditi je na ružan čin.
 Muškarac ne prihvaća zlo. On za to ima lijeve i desne ideologije, susjede, narodnosti i ostale opsesije koje mora mrziti.
“Ali ako ga prihvatite, tu leži izlječenje. Tek tada možemo tvrditi da smo cjelovita osoba. Tek tada se možemo truditi u odnosu. S jedne strane, odnos imamo s amoralnim svijetom arhetipske kozmičke psihe, a s druge strane odnos s drugom osobom s kojom proživljavamo vlastite polaritete. Tek tada možemo biti u mogućnosti vidjeti i voljeti osobu.” C. G. Jung
O da, rekla je Eva zmiji, odvedi me u iskušenje jer želim znati.”C. G. Jung
Mi idemo putem u kojem želimo znati i to je bit odnosa.
Nikola Žuvela
jyotish savjetnik i terapeut

Pročitaj  Majstor Chuang Tzu: Sanjao sam jednom leptira. Sada ne znam da li sam tada bio č...Autor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email