Tantrički budizam i važnost vizualizacije

Tantrički budizam i važnost vizualizacije


Tantrički budizam i važnost vizualizacije

Budistička psihologija je namijenjena za poboljšanje našeg stanja svijesti.  To je primijenjena znanost koja se sastoji od vježbi meditacije, vizualizacije i pažnje tijekom dana. U devetnaestom stoljeću Britanci i Amerikanci su prvi proučavali budizam i bili su impresionirani racionalnim aspektima njegove filozofije, ali su ih zbunjivali snažne emotivne i uznemirujući psihološki simboli i vizualizacije.
Idolopoklonstvo protestantizma je dovelo mnoge istraživače do klevetanja ‘tantričkog poimanja filozofije koju su povezali s primitivnim folklorom i šamanizmom.  Daleko do tog klevetanja nije bili ni katoličanstvo a i islam. Dakle, o čemu se radi u tantri? Buddha je prepoznao važnost podsvjesnih aktivnosti uma, kako onih pojedinačnih a onda i kolektivnih, 2400. godina prije utemeljenja zapadne psihologije.  Buddha je znao je da racionalni argumenti su nedovoljni motivator za duboku i trajnu transformaciju uma.  Jung je otkrio da je važnost simbolike tantričke umjetnosti i vizualizacije “arhetipova” – drevnih obrasca i simbola u  nesvjesnom može proizvesti snažne emocionalne reakcije. Tantra je nastala u 4 stoljeću i proširila se kako na budizam tako i na hinduizam u različitim  formama od tantre seksualnosti do tantre asketizma. Ustvari tantra je transmutacija i transformacije našeg svakodnevnog okoliša na duhovnom putu prosvjetljenja.
 Vajrayana ili tantrički budizam proistekao iz tantre uključuje ezoterijske vizualizacije, simbole i složene rituale koji se mogu naučiti samo s majstorom učiteljem. Dakle, velika se pažnja daje na upotrebu mantri, mudri,  mandala i ezoterijskih vizualizacija.
U tradiciji Vajrayane postoji mnoštvo svetih likova, koje možemo nazvati božanstvima, ali ovi likovi predstavljaju određeni filozofski i iskustveni princip tj. određeno stanje svijesti.
Ovaj budizam koji je najrašireniji na Tibetu se razlikuje od upotreba Sutri u budizmu. Primjerice kada vježbamo tantrički budizam pokušat ćemo spriječiti predodžbe o izgledu okoline koje nam se pojavljuje u umu i umjesto toga vizualizirati naše okruženje kao mandalu božanstva. Na isti način, možemo izmijeniti izgled našeg tijela, naših užitaka i naših djela, a na njihovom mjestu staviti sebe kao božanstvo ili Buddhu. To je bila prva spoznaja kvantne fizike odnosno oni su prakticirali ono što kvantna fizika tvrdi: da stvari nisu čvrste i da nemaju značenje koje ima naš um pridaje. Obavljajući takvu praksu, možemo postići brze rezultate.
Jasno, ovdje ne govorimo o praktičnom obliku ove prakse već samo o teoretskom. Ovdje je bit staviti naglasak na vizualizaciju i njenu moć o kojoj je govorio i Nikola Tesla. Kada vizualiziramo arhetipske slike i stavljamo ih na mjesto onoga što mi zovemo stvarnost, jasno je da dolazi do transformacije onoga što promatramo jer ono što vidimo samo je odraz arhetipova i njihove snage da opsesivno vjerujemo da ono što sada vidimo je istina.  To je ujedno alkemijski proces kao metafora transmutacije u kojoj se nečista duša mijenja u usavršenu dušu. Velika je zabluda onoga što mi mislimo da jesmo. Arhetipovi poput Anime i Animusa koje kroz vizualizacije možemo koristiti uvelike mogu promjeniti značenje muško ženskih odnosa, ali mi ovo ne smatramo ozbiljno pa su nam ljubavne veze opterećene teškoćama gdje smo potpuni strani samima sebi. Ono što vidimo samo je jedan mali dio onoga što iz sebe projiciramo pa je imperativ svakog od nas da spoznamo i okrenemo se svojim projekcijama stvarnosti u kojima se skriva prava biti stvarnosti. Jung je proučavajući mandale pacijenata otkrio budističke mandale i njihovu složenost. Ona se sastojala u tome da su one puno razvijenije u svojoj formi od onih koji su crtali njegovi klijenti, te vidio kako one predstavlaju dublji ulaz u stvarnost unutrašnjosti. Dakle, otkrio je da je Istok puno dublje afirmirao nesvjesne procese a to znači da je postigao veću razvijenost svijesti. Takvi pristupi stvarnosti za Zapadnjake je crtkaranje neobičnih slika, ali za poznavaoca unutarnjih procesa otkriće koje nam govori o još dubljim samorazvojnim procesima. Razine stvarnosti koje se najbolje objašnjavaju u knjizi Tibetanska knjiga mrtvih govore o stvarnosti mandale koja je podijeljena na nekoliko razina tj., naše nesvjesno. Bilo kako bilo, razliku koju čini ova praksa jest ta što je ona iskustvena i primjenjiva, ona ne ovisi o vjerovanjima već o prakticiranju i radu sa nesvjesnim nivoima stvarnosti.
Nikola Žuvela

Pročitaj  Zašto postoji ono loše? | Vedski jyotish

Narudžba knjiga: nikola@vedski-jyotish.net

 
 
 
 Autor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email