Tao i kružno kretanje u psihi

Tao i kružno kretanje u psihiU starim učenjima kao i u suvremenoj psihoterapiji trenutak rođenja je jako bitan. Za taoizam čovjek treba spoznati prvobitno lice Tao-a jer tako nadilazimo suprotnosti s kojima se bavimo svakodnevno. Svaki dan mi sudimo o ovom ili onom: o čovjeku koji je prošao pored nas, o prijateljima kao i  partnera. S druge strane, neka učenja govore da smo ovdje došli kako bi istraživali niže razine postojanja ali zbog jakog šoka rođenja u tijelu većina ljudi taj šok tretiraju kao trajnu ljutnju.
U psihoterapiji rođenje je najveći šok za dijete jer je izgubilo sigurnost raja, potpune voljenosti i zbog toga jer je prepušteno sebi, dijete osjeća ljutnju te moram nastaviti život tako što kompenzira taj osjećaj potpune sigurnosti. Tako čovjek u odnosima ostaje zarobljen ovom željom za povratkom u maternicu ali i u taoizmu se spominje taj aspekt zarobljenosti odnosno ako čovjek želi naprijed treba se osloboditi predodžbi maternice i upoznati svoje prvobitno lice. To se postiže tako da se promatra proces u nama a da ga se ne ispravlja. Nema nikakve tajne i nema nikakvog većeg problema osim te savršene tehnike koja traži zaista umjetnost. Nađete se u nekoj situaciji i vi reagirate, ispravljate a ništa ne možemo ispraviti jer je to proces u kojem jedna zla situacija nosi u sebi skrivenu energiju dobrog i obratno.
Bez obzira da li čovjeku sudbina dolazi izvana ili iznutra, iskustva i događaji puta ostaju isti. Zavisi koji proces u sebi proživljavate i kako vam je put nametnuo prepreke s obzirom da li ste ekstrovetirani ili introvetirani tip. Racionalni um tada više nema nikakvu ingerenciju i sve se počinje svoditi na simbole koji se neprestano pojavljuju i pokazuju kružno kretanje.To je simbol mandale i potpunosti spoznaje koju malo tko razumije jer ne poznaje kružni proces energije koji se neprestano odvija u nama.
Zato danas promatranje simbola je besmisleno ukoliko se ne može vidjeti ovaj proces. To potvrđuje činjenicu da kao civilizacija živimo u pretpsihološkom stanju barbarstva. Intelektualno poimanje stvarnosti donosi pesimistični pogled na stvarnost jer on isključuje značenje, takvo poimanje koje se usađuje u djecu kroz obrazovanje lišava čovjeka smisla. Shvaćanje promatranja, te kružnog procesa suprotnosti bit je do shvaćanja mnogih učenja. Kada bi shvatili kružno kretanje shvatili bi kružno kretanje u odnosima.
Ako imate problema u odnosima, to znači da ovaj proces ne funkcionira dobro u vama. Ako pogledamo jyotish opet gledamo taj kružni proces koji se izmjenjuje kroz četiri elementa i stvara ravnotežu, koja se tek može uključiti kroz praksu ili unutarnje poznavanje simbolizma koji je vidljiv u snovima. Kada se otkrije ta dimenzija to se zove čovjekovo drugo rođenje jer se napušta obrazovna ljuštura koja čovjeka stavlja van, dok, u ovom procesu čovjek osjeća kružno kretanje koje se manifestira kroz odnose, gdje se osjeća privlačenje druge strane što nam daje potvrdu da je ovaj proces živ i djelotvoran. Kod ovakve shvaćene duhovnosti čovjek dobiva potvrdu postojanja i nestaje aspekt vjerovanja.

Pročitaj  Živimo u mitološkoj stvarnosti

 Autor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email