Trajna sreća je moguća ukoliko se prihvate činjenice života

Trajna sreća je moguća ukoliko se prihvate činjenice života
Istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Science, dalo je znanstvenu potvrdu uzrečici da je puno veće zadovoljstvo davati nego primati, rekla je Elizabeth Dunn, profesorica psihologije sa sveučilišta British Colombia. Dunn i dvoje istraživača s Harvardske poslovne škole, Laura Aknin i Michael Norton, su od 630 Amerikanaca zatražili da na ljestvici od 1 do 5 odrede stupanj sreće i zadovoljstva nakon što su nagradili sami sebe ili novac dali za druge.  Osobe koje su se pokazale altruističnim pokazale su se stretnijima. Ipak, mi smo strah prihvatili kao poželjno ponašanje i ono što govorimo djeci i svojoj okolini da se ne isplati živjeti za svoje ideale jer je opstanak puno bitniji od sreće i zadovoljstva pa tako u braku postaju zarobljenici te mantre, gdje saupružnici biraju sigurne partnere.
Potom su istraživači napravili drugi pokus u kojem je jedna tvrtka u Bostonu svojim zaposlenicima podijelila nagrade u visini od 3000 do 8000 dolara. Prema Dunn, pokazalo se da je način na koji su zaposlenici poslije raspolagali s tim novcem, a ne visina svote, utjecao na stupanj sreće i zadovoljstva. Ipak, ono bitnije što donosi sreću jest praktična filozofija života koja se sastoji da svaku pojavu promatrate kroz cjelinu uz pomoć meditacije. Matthieu Ricard je doktorirao molekularnu biologiju, a nakon toga napustio znanstvenu karijeru i 35 godina proveo kao budistički redovnik. Kad se podvrgnuo znanstvenom ispitivanju utvrđivanja dobrobiti od meditacije, njegovi su rezultati bili daleko ispred svih drugih ispitanika. Skeniranjem njegovog mozga ustanovljeno je da stanje lijevog dijela frontalnog korteksa mozga, povezanog inače s pozitivnim emocijama, prelazi sve poznate parametre. Nije prošlo dugo i Ricard je u javnosti proglašen «najsretnijim čovjekom» na svijetu.
Ono što je Ricarda natjeralo na odlazak u budistički red jest gledanje jednog filma o tibetanskim mudracima u kojima je vidio da unatoč velike različitosti u fizičkom izgledu, oni zrače frapantnom unutrašnjom ljepotom, snagom i mudrošću. Sreća ne ovisi o okolnostima već o tome kako gledamo na stvari oko sebe i što sa svojim akcijama izazivamo. Ako se dovoljno opustite u dugotrajnim meditacijama, osjetit ćete područje tišine. Možete pratiti svoju emociju i onda ćete doći do stanja u kojem vidite kako ego stvara slike stvarnosti oko vas, odnosno kako vas spomenuto stanje  stavlja u ulogu promatrača gdje vidite prevaru uma.  Praksa meditacije nije toliko zaživjela na Zapadu, ali  promatranje jest, tj., uloga promatrača u psihoterapiji. Pomaci su u civilizaciji veliki onoliko koliki je stupanj mogućnosti shvaćanja ljudi.
Nikola Žuvela
jyotish savjetnik i terapeut
 

Pročitaj  Projekcije voljenja | Vedski jyotishAutor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Pročitaj  Saturn ili Sjena
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email