Trickster – prevarant osvještava nesvjesni problem

Trickster – prevarant osvještava nesvjesni problem


Trickster – prevarant osvještava nesvjesni problem

Prevarant, kao arhetipski lik, pojavljuje se u mitovima mnogih različitih kultura i sastavni je dio nesvjesnog u snovima. On je onaj koji krši zakone i pomiče granice, krši principe društva, ali ih time i propituje. U gračkoj mitologiji on je Hermes, u astrologiji on je Merkur, u indijanskoj mitologiji on je kojot. Kod Schekspira je to lik Puck, a animiranim serijama – Zekoslav Mrkva, u filmu on je klaun, prevarant, lopov, a u književnosti – Pipi duga čarapa.
U religijama je uvijek postojao vragolan, svaka svetost je morala imati suprotnost. U Francuskoj su postojali festivali koji su javno ismijavali pape, čak je  na festivalima trickstera postojao, javni odabir pape budale. Trickster je nastavio živjeti u karnevalima ili u studentskim društvima, a televizija je postala kvazi ozbiljna i izbacila je s javnih televizija bilo kakav humor trickstera, pogotovo satire u kojoj najviše živi.
To su općeniti prikazi ovog arhetipa, a ovdje nas zanima kakvu on ima ulogu u nesvjesnom. Prvi puta njegovu ulogu utjelovljuje u drami s Jobom gdje Jahve na  Sotonin trik iskušava njegovu vjernost. Job tada primjećuje drugu stranu Jahvea u kojoj mu je sve uništio da bi provjerio njegovu vjeru. Trik ili prevara sa strane Jahvea koji je nasjeo na vlastitu nesvjesnost, osvještava Joba da upozna i drugu stranu prirode ili polaritet.
Obično naša kultura misli da je nadišla trickstera, ali on živi u satiri gdje se kroz humor govori o mnogim nesvjesnim stanjima društva. Moderni trickster je Edward Snowden koji je u svojoj zemlji zločinac, a negdje drugdje heroj. On je amoralan i on nam služi radi osvještavanja problema i vodi nas prema Animi, stvarnim emocijama, a s druge strane, pokazuje lažne ciljeve pogotovo muškaraca koji predstavljaju nacionalnost i državu kao važne teme. Trickster ih razotkriva kao  poluge moći kojima pokušava upostaviti dominaciju nad drugima jer je nesposoban voljeti i prodrijeti u Animu. Zato je takav muškarac često žrtva žena trickstera koje predstavljaju njegovu Sjenu ili lažnu stranu osobnosti.
Ako uzmemo arhetip prevaranta kao dijela naše Sjene, često se pojavljuje u snovima kao dobro definirana figura. Sjena, iako po definiciji negativna figura, ponekad ima određene jasno uočljive osobine i asocijacije koje upućuje da on ustvari skriva mušku  Animu. U snovima se pojavljuje u mladenačkom obliku. Muškarci zato često padaju pod prevaru žene trickstera  jer uopće ne razumiju Animu, ona je prijevarna sve dok muškarac ne razumije njenu ulogu. Stoga kod velike većine muškaraca ona ostaje u vječnom stanju emocionalnosti koje se ne smije dirati. Točnije, blago rečeno, zapanjujuće je neznanje o emocijama kod muškaraca koji su se čak i u duhovnosti sakrili ispod mnogih pravila kako se ne bi puno bavili emocijama.
 Arhetip trickstera predstavlja dualnost koja se suprostavlja našoj želji, sigurnosti i stabilnosti. On je nepredvidljiv, ima pluralističku prirodu, mijenja oblik i prkosi svim strukturama. To je prijelazni arhetip koji je povezan s granicama, rubovima i mjestima prijelaza koji nas mogu dovesti i do Anime, a nekada i na viši nivo ako smo došli do tog stanja.
U indijskoj filozogiji on je Budh ili razlučivanje koje se oslanja na Jastvo ili atman ako je pročišćen. Služi za uravnoteženje ili nas izaziva da rastemo, često kroz nelagodu da motivira proces rasta.
On nas tjera na propitivanje normi i pomicanje poznatih granica i zato je amoralan. Pošto remeti konvenciju, obično predstavlja negativnu stranu. On utjelovljuje božanske osobine, ali vražijim metodama. U alkemiji on je svestran i neuhvatljivi simbol Merkura. Merkur majstorski održava dualnost duha u materiji i često je povezan s Lapisima – Jastvom ili cjelinom. Prema Jungu, to je istovremeno povezano sa Svetim Trojstvom, a paradoksalno, s vragom. Jung o Merkuru kaže: “Njegov pozitivni aspekt ne odnosi se samo na Duha Svetoga, već u obliku lapisa i na Krista, kao trijadu.” On pokazuje nemoguće proturječje. U usporedbi s Kristovim simbolom, Merkur-lapis je dvosmislen, mračan, paradoksalan i potpuno pogan. Paradoksalna priroda Merkura odražava važan aspekt jastva – činjenicu, naime, da je u on kompleks protivnika,ali predstavlja cjelinu. Merkura zato zovemo bogom nesvjesnog, predstavlja cjelokupnost psihe. Ništa na ovom svijetu ne može postojati bez dualnosti. Jedan od njegovih aspekata je ženska zmija-demon, Lilith ili Melusina, koja živi na filozofskom drvetu.
Mi živimo u svijetu u kojem postoji bogati Zapad i ekstremno siromašne Afrika, Južna Amerika, Indija. Na vlasti su tricksteri tj. prevaranti i naivni ljudi koji vjeruju u sretnu državu i zatvoreni u taj ideala Starog zavjeta u kojem moraju živjeti jer ne mogu prepoznati trickstera u sebi i izvući u svijest svoja lažna vjerovanja.
Ne zaboravite, tricktster se može sakriti u mnoge lažne obmane i objave, ali tako može osvjestiti ljude ukoliko žele vidjeti.

Pročitaj  Utorak – NezavisnostAutor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email