U koga sam se zaljubila/o?

U koga sam se zaljubila/o?Moja nepresušna tema promatranja jest što se skriva iza zaljubljivanja?Nevjerojatno je koliko možete naučiti iz tog osjećaja koji, kada se pretvori u ljubav, o njoj učimo na više razina.  Seksualnoj, emocionalnoj, intelektualnoj i materijalnoj. O seksualnoj učimo kroz mnoge pogreške. Učimo kako voljeti i kako strast pretvoriti u ljubav. U emocionalnoj učimo kako osjećaj ljubavi možemo proširiti na voljenje drugih ljudi. Na intelektualnoj širimo svoja shvaćanja i razmatranja, dok na materijalnoj razini učimo, što mnogima nije jasno, kako kroz svakodnevicu ljubav održavati kroz mnoge obveze, te kroz onaj umor koji osjećate nakon radnog dana i pronalazite zadnje atome za svog dragog ili svoju dragu.
Vratimo se tom osjećaju zaljubljenosti. On nas pretvara u nešto drugo, postajemo nenormalni, postajemo bolji, a neki i gori. Jasno, iz jyotisha možemo vidjeti kako se to dogodilo i koji su razlozi. Recimo, nazvat ću je ovdje Maja, rekla je na konzultaciji da se zaljubila kao nikada do sada i da je pronašla pravu ljubav. Jasno je da ono što se vidi u natalnoj karti ne možemo prenijeti realno kada se osoba nalazi u takvom stanju, ali uvijek pokušavam približiti ljudima mogućnosti koliko mogu voljeti jer iskreno, ljudi imaju percepciju da mogu puno više, ali i da mogu, ne mogu sve materijalizirati u spomenutim aspektima, bilo emotivnom ili intelektualnom. Zato mnoge zaljubljenosti propadnu, a mogle su uspjeti da je postojalo više znanja o zaljubljenosti.
Recimo, neki par mi na terapiji kaže zašto žele prekinuti, na početku ih upozorim da ćemo na kraju otkriti posve drugi razlog. Kada se to dogodi, parovi su često zbunjeni, ne mogu vjerovati koliko su odnosi smisleni i koliko toga ne izgovaraju. Parovi se svađaju oko forme, sadržaj ih ne zanima.
Drugi nedavni primjer je bio kod osobe koja se zaljubila u osobu koja se nalazi u drugoj vezi. Kada smo analizirali njenu strast, otkrili smo da se skriva njena majka koja je hladna kao i taj partner. Iako je on hladan, ona ima projekciju topline koju je očekivala od majke, ali ju nije  dobila. Kako paradoksalno, maštamo o zaljubljenosti i strasti, a pronalazimo upravo ono što nam to ne dozvoljava. Zato je teško objasniti ljudima da ne traže strast jer to bi značilo da će ego sam sebe dokinuti.
   Zaljubljivanje kakvog nam tumači Zapad ustvari je obrambeni mehanizam ega kojim se štiti od ljubavi. Ljubav je smisao, tko je ne živi, pati za njom na način da patnjom bježi od nje.
Nikola Žuvela
jyotish savjetnik i teraput

Pročitaj  Petak- Odnosi osjećaji na prvom mjestuAutor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email