U što se zaljubljujete prema Jungu?

U što se zaljubljujete prema Jungu?Jung je smatrao da Anima u muškarca (podsvjesna žena u koju se muškarac zaljubljuje kao idealnu sliku žene)  ima četiri različita nivoa kojima je dodijelio imena: Eva, Helena, Marija i Sofija. U širem smislu, cijeli proces razvoja Anime u muškarcu se događa prema  njegovom otvaranju prema emocionalnosti, te na taj način razvija intuitivne procese, kreativnost, maštu, psihičku osjetljivost prema sebi i drugima, dok to ranije nije postojalo.
Eva
Prva je Eva, nazvana po Knjizi Postanka zbog Adama i Eve. Ona se bavi muškarčevim predmetom želje.
Helena
Druga je Helena, aluzija na Helenu i Troju u grčkoj mitologiji. U ovoj fazi, na ženu se gleda kao sposobnost za svjetovni uspjeh, te muškarac postaje samopouzdan, inteligentan i pronicljiv, ali nekada u toj fazi nije krijepostan. Ova druga faza pokazuje snažan raskol između vanjskih talenata, poslovanja i uobičajene vještine s nesposobnosti za vrline, nedostatkom vjere ili mašte. Žena muškarcu upravo kompenzira ove zadnje vrijednosti.
Marija
Treća faza je Marija, nazvana po kršćansko teološkom razumijevanju Djevice Marije (Isusova majka). Na ovoj razini muškarac osvještava vrlinu, odnosno radi se o muškarcu koji ima već visoku integriranu ženu.
Sofija
Četvrta i konačna faza razvoja anime je Sofija. Dobila je ime po grčkoj riječi za mudrost. Potpuna integracija muškarca omogućuje ženama da vide muškarca koji primjećuje odnose.
Takav muškarac je mudrac koji spaja jako dobro aspekte muškog i ženskog. Ovakvi muškarci su rijetki, kao i žene koje su dosegle razvoj Sofije odnosno žene koja je integrirala svog muškarca poput proročice Delfi.
Razine razvoja Animusa
Jung je više fokusiran Animu i pisao je manje o ženinom Animusu. Jung je vjerovao da svaka žena ima analogni Animus u svojoj psihi, što je bio skup nesvjesnih muških atributa i potencijala. On je pregledan Animus kao složeniji od Anime, postulirajući da žene imaju niz Animus slika dok se muška Anima sastoji samo od jedne dominantne slike.
Jung je izjavio da postoje četiri paralelne razine razvoja Animusa u ženi tj. četri tipa u koje se zaljubljuje:
Muškarac fizičke snage
Animus se prvi put pojavljuje kao oličenje puke fizičke snage, naprimjer, kao atletski prvak.
Muškarac od akcije i romantike
U sljedećoj fazi, animus “ima inicijativu i kapacitet za planiranje akcije poput poduzetnika, ili spoj obaju stvari poput romantičnog čovjeka iz 19. stoljeća: britanski pjesnik Shelley , ili čovjek od akcije Ernest Hemingway , ratni heroj, ali i pisac
Muškarac kao profesor, svećenik, orator
U trećoj fazi “animus postaje riječ, često se pojavljuje kao profesor ili svećenik.
Muškarac kao koristan vodič za razumijevanje sebe poput psihoterapeuta koji su nadrasli svoju profesionalnu funkciju: Erich Fromma, J. Lingviston, G. Peck.
“Konačno, u svoj četvrtoj manifestaciji, Animus je utjelovljenje značenja. Na najvišoj razini postaje (kao što je anima) i posrednik … duhovne dubine”. Jung smatra da se u mitologiji, taj aspekt animusa pojavljuje kao Hermes, glasnik bogova dok je u snovima koristan vodič.
Muškarci i žene misle da se zaljubljuju u partnere, a oni se ustvari zaljubljuju u spomenute razvojne funkcije. Kada mislimo da nemamo sreće u odnosima, mi smo u tom trenutku ili razdoblju odustali osvještavati tu razvojnu funkciju.
Nikola Žuvela

Pročitaj  Bit je u osvještavanju polaritetaAutor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Pročitaj  Vrijeme i Prostor nitko ne može definirati ni približno, ni religije ni znanost....
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email