U što se žena zaljubljuje?

U što se žena zaljubljuje?Animus ili podsvjesni muškarac u kojeg se žena zaljubljuje,  u prvotnom ili primitivnom obliku se prikazuje kao strašni autoritet, tiranin i kao lovac ubojica u bajci, poput lika iz Snjeguljice. Najviše je to tema u snovima, a u stvarnom životu, u mladosti žena ne preispituje ovu figuru već joj slijepo vjeruje što znači da se u ovu sliku zaljubljuje.
Žena s druge strane, ima za zadatak da služi životu i poziva muškarca u život. Anima se u pričama pojavljuje kao život, a vrlo rijetko se pojavljuje kao mlada otrovna ili opasna žena. Ona je za muškarca, arhetip života. Zato muškarac voli i očekuje radost od žene i želi je učiniti sretnom.
U primitivnom i negativnom obliku, Animus je suprotnost, a on je obično kod većine žena neosvješten, a to znači da ima takav izričaj u snovima, sve dok se ne osvijesti. On ženu odvlači od života, ubija život u njoj. Povezan je sa zemljom duhova ili Hadom (bogom podzemnog svijeta) u kojeg su vjerovali Grci. Kada se žena osjeća depresivno, njome vlada Animus koji ju je odveo od života. On u ženi stvara osjećaj izmučenosti i nesposobnosti za nastavak života, čezne za bilo kakvim zagrljajem. Ako žena nadiđe ovu fazu često razvija neosvisnost i mogućnost razvijanja zrele želje.
Animus donosi prekide i tjera ženu da raskine veze sa vanjskim svijetom. Često se javlja u obliku nevidljivog oca i unutarnjeg kritičara koji ženi govori da ono što sad ima nije dovoljno i da treba pronaći boljeg partnera. To je znak opsjednutosti Animusom. Ova slika Animusa je nerazvijena slika u žene koju tek kroz razne životne padove osvještava i uočava pozitivnu stranu osvještavajući volju koju onda koristi za slobodnu odluku, te razlučivanje, najviši aspekt Animusa i njegove pozitivne strane.
Neosvješteni Animus se manifestira tako da ženi dolaze mnogi prosci, ona ih odbija ili napušta svakog muškarca. Kod muškaraca je sasvim suprotno, njime vlada neosvještena Anima ili majka. Žena se u prisustvu takvih muškaraca osjeća nedovoljno privlačnom i neženstveno.
Animus djeluje kao kompleks oca gdje žena, kako bi se oslobodila ovih muškaraca bira pobunjenike, ili arhetip slobodnjaka koji joj pomaže da se suprostavi ocu. Mušakarac koji je s ovom ženom, nesvjestan je ove dinamike i on je samo sredstvo, još ženi ne predstavlja stvarnog muškarca.
Često se u snovima i bajkama Animus javlja u obliku oca ili starca koji se pretvara u mladića. To je ono što žena treba shvatiti i razbiti sliku oca i ugledati nasuprot sebe stvarnog partnera. Kada žena osjeća agresiju, znači da je opsjednuta Animusom ili kada je muževna ili rastresena ili nije posve prisutna, tada napola spava i na čarobnom je putovanju sa svojim ljubavnikom Animusom. S druge strane, neke žene osjećaju agresiju Animusa, ali ga ne žele pustiti van. Pošto znaju da ga ne mogu pobijediti, drže ga podalje od ljudi i tako ostaju krute, konvencionalno ispravne, zatvorene u sebe. To je isto tako neosviješteni Animus.
Još jedan aspekt opsjednutosti Animusom jest kad žena sanjari i mašta o izmišljenom partneru ili pak smišlja zavjere i spletke. Često vidimo takve žene da opsjednuto gledaju tv sapunice ili ulaze u tuđe veze.
Animus se može pojaviti kao siromašan lik kojeg u bajkama nalazimo kao kakvog slugu ili prosjaka. On ženu tjera da povjeruje da ni sama nema ništa pa može provesti život s takvom osobom i ograničiti svoje kvalitete. Ona ustvari ima predrasudu o nesvjesnom ili unutarnjem životu, a to rezultira beskonačnom kritičnošću ili samokritičnošću.
Također, Animus može uvjeriti ženu da živi daleko iznad njenih stvarnih mogućnosti jer nije ostvarila velike ideale. Recimo, žena se uda za siromašnog čovjeka kažnjavajući sebe jer se nije uspjela udati za bogatog čovjeka, ali nastavlja dalje sanjati o velikom bogatstvu i slavi.
Opsjednutost Animusom ženu često tjera na ogromnu ambicioznost, a Animus zauzima suprotan stav i zahtjeva ženske djelatnosti. Ukratko, opsjednutost žene Animusom je otuđuje od muškarca i napor da ostvari dobar emotivni odnos, postaje sve bolniji. Da bi žena osvijestila Animus, mora napustiti nepopustljivost, te pokušati nadoknaditi ono što je izgubljeno u prošlosti.  To je ostatak djetinjeg razmišljanja u kojem misli da joj se drugi moraju diviti. Takav stav predstavlja njenu nesposobnost da cijeni svoju stvarnu vrijednost. Žena kroz asimilaciju Animusa dolazi do vlastite dubine i ženstvenosti.
Žena svojim razvojem može otkriti dublji aspekt svoje prirode što je dovodi do toga da cijeni sebe na način da više ne može izabrati inferiornog i infantilnog muškarca, tj. dječaka.
 
Nikola Žuvela
jyotish savjetnik i terapeut

Pročitaj  Starost – Zrelost i nezrelostAutor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email