Upoznati Sjenu i napredovati u duhovnosti

Upoznati Sjenu i napredovati u duhovnostiSaturn ili Sjena često se zanemaruju u duhovnom napretku, a ona je najvažnija jer će on  biti spriječen upravo zbog nje. U starim duhovnim tradicijama to su zvali duhovna noć, kod Buddhe i Isusa, to su bila iskušenja prije prosvjetljenja. U našem suvremenom životu Sjena je potpuno drugačija, ona nas u današnje vrijeme može čak poticati na duhovnost. Recimo, mafijaš može sanjati svoju Sjenu tako da ga ona poziva na moral, dok ispravni čovjek može sanjati Sjenu na način da radi nešto čega se na javi srami. Stoga, Sjena je uvijek ona suprotnost koju ne želimo vidjeti u sebi.  Kako to možemo objasniti? Sjena donosi ravnotežu, a možemo je usporediti s prispodobom iz evanđelja o trnu i balvanu. U indijskoj mitologiji možemo Sjenu usporediti s pričom u kojoj je Shiva proveo sedam godina na dnu jezera meditirajući, misleći da će tako izbjeći Saturnovo djelovanje. Shani ili Saturn mu je odgovorio  da ga nije izbjegao vež da je zbog njega sedam godina meditirao.  Mitovi su ustvari duboke priče naše unutrašnjosti koje još žive ili kako bi Jung rekao te priče žive u našem kolektivnom nesvjesnom i svaki čovjek sanja te mitove bio on ateista ili racionalista.
Sjena ili Saturn u jyotishu se može nalaziti u svih dvanaest znakova o čemu više govorim u svojoj knjizi Jyotish i djelovanje Shanija, ali ovdje ćemo se baviti jednostavnijom i praktičnijom pričom o Sjeni.
Pokušajte popisati emocije koje vas nerviraju i vidjeti kao dio sebe, zatim ih pokušajte zavoljeti i prihvaćati tj. otkriti kakve vam te emocije darove donose. Kada to uspijete biti ćete spremni odbaciti obrambeni stav i prihvatiti te emocije kao dio sebe. Smisao se ne krije u tome da odbacujemo dijelove sebe koje ne volimo i projiciramo ih u druge, nego da otkrivamo ono pozitivno što se krije u njima i na taj način stvaramo bogatstvo u sebi. No, što bi to bilo u realnosti?
Recimo, ljuti ste na nekog političara, vi mislite da ste ljuti na njega, ali ustvari taj političar nosi neku karakteristiku koju imate u sebi i koju pokušavate vidjeti u drugom. Da, vi imate tu karakteristiku ali ne možda tako jako izraženu, već se ona pojavljuje u vašem, možebitnom partnerskom odnosu a da toga niste svjesni. Možda se zaljubljujete u osobu koja vas ostavlja, a vi ustvari ne vidite da imate strah od zbližavanja tj. vaša Sjena se pojavljuje na taj način. Dakle, postoje različite manifestacije Sjene, ali ona se uvijek nalazi u svemu onome što zovemo negativnim oko sebe.
 Sjena ima mnogo lica a ovdje sam pokušao iznijeti ono osnovno značenje. Najvažnije je znati da vam Sjena može pomoći u svakodnevnom životu. Kada odbacite Sjenu radi uspjeha u jednom trenutku života ona će vam se vratiti na način da će srušiti vaš posao i onda ćete se morati suočiti upravo s onim emocijama i dijelovima sebe koje niste htjeli prihvatiti.  O Sjeni postoji jako malo zapisa, ali ponovnim otkrivanjem alkemije, jyotisha i Jungove psihoterapije, ponovno možemo učiti o duhovnosti na jedan drugačiji i puno zreliji pristup koji otkriva mnoge mogućnosti razvoja osobnosti. Zašto ne pokušati!?
Nikola Žuvela

Pročitaj  Obrasci roditelja

 
 Autor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email