Usuditi se istraživati, put je do ljubavi

Usuditi se istraživati, put je do ljubavi


Usuditi se istraživati, put je do ljubavi

Što to tjera neke da kreću na opasna putovanja i na neistražena mjesta? Jedna ekspedicija je htjela dokazati da su drevni Polinežani putovali čak do Perua 8000 milja, znanstvenici su smatrali taj pothvat ludošću. No, je li ludi pokušaj Thora koji je vodio ekspediciju imao ikakve veze s duhovnošću ili nesvjesnim? Njegov unutarnji poriv za tim putovanjem je bio sasvim drugačiji. On je tražio ushit i raspoloženje svoje Anime, on je tim činom htio napustiti civilizaciju od koje se osjećao pritisnut i to je činio iz određene agresije jer krenuti na taj put sa splavom kako bi dokazali da su Polinežani doista tako  putovali, za mnoge je bio čin ludosti.
Zapadnjak u ništa ne vjeruje. On je obučen debelom kožom sumnje, ne u onostrano već u sebe, te ne može vidjeti ništa što bi bilo drugačijeg mišljenja. Dakle, Thor je 1947. g. krenuo na taj put s prijateljima, te je uspio učiniti ono u što nitko nije vjerovao. Putem ga je i žena ostavila jer je shvatila da se on oženio za avanturu, a ne za nju kao osobu. Thor je na nasilan način pokušao sebe dovesti do povjerenja u prirodu tj., povjerenja u samog sebe jer kako ćete to učiniti ako se ne stavite u situaciju u kojoj nema izlaza? Ili ćete povjerovati ili umrijeti. Puno puta je put upravo radikalan. Ako želimo nešto novo, jedino to možemo učiniti ako napustimo ono što je bilo iza nas.
Psihoanalitički gledano, taj put je bio borba s njegovom neasimiliranom Animom (nesvjesna žena u muškarca) od koje je tražio ushit, raspoloženje, prihvaćenost, identificirajući se na tom putu s arhetipom junaka koji ga je doveo do arhetipa Anime, te je uspio prijeći na drugu stranu i na malom splavu bez vesala i motora doći od Perua do Polinezije. Kao da je htio skratiti put prema sazrijevanju što se na kraju pokazalo jako pozitivno. Thor je poduzeo još nekoliko takvih putovanja, dokazujući suprotno od onog što je govorila znanost. Dakle, mnoga putovanja inicirana su potrebom da na radikalan način raskrstimo s prošlošću da bi prihvatili sebe. Otuda u svima nama želja za putovanjem. Putujemo jer želimo na umjetan način oživjeti svoj unutarnji put koji zaobilazimo svim mogućim smicalicama, pa onda umjetno stvaramo lažnu želju za putovanjem. Iako danas smatramo putovanja kao element relaksacije, teško da smo svjesni ove činjenice da je to samo nesvjesna želja za unutarnjim putovanjem. Iako mnogi u simbolima sanjaju proces puta na javi, većina niti ne raspoznaje te simbole. Stoga, osvještavanje želje za putovanjem, puno toga nam može otkriti o nama samima. Putovanje jest put u središte duše, put kroz labirint koji je osnova snova ili jednostavno rečeno to je put do ljubavi. 

Pročitaj  Alkemija planeta i emocija

Narudžbe knjiga, cijena 90kuna: nikola@vedski-jyotish.net

 Autor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email