Utorak- Sazviježđe napretka i pobjede

Utorak- Sazviježđe napretka i pobjedeVladalac današnjeg dana je sazviježđe Uttarashada,  poznato kao vrhunac Sunčeve energije, tj. njome vlada Sunce.  Predstavljaju ju četiri sjajne zvijezda koje su drevni vidioci vidjeli da nalikuje slonovim kljovama. Najsvjetlija među 4 zvjezde je Zeta-Sagittarii (Nunki).
Uttarashadu se prevodi kao  ”posljednja neosvojena”, ili ”konačna pobjeda”. Kljova je najviše cijenjena u slonovoj anatomiji. Slonovi su obično vrlo svjesni svojih kljova i jako ih čuvaju. One su vrlo korisne za jednu praktičnu svrhu – borbu. Svi kraljevi, uključujući Indru, kralja bogova, jašu na slonovima u procesijama i ratovanjima. Odgovornost je najvažnija i ključna riječ za ovo sazviježđe.
Njome vlada Ganesha kao “Gospodar početaka” i onaj koji “miče prepreke”. Ovo je sazviježđe trajnosti i ona ima moć dati trajnu pobjedu. Ona pripada “kšatriyama” kasti, to znači da bi pobjedili morate se boriti. Ovo sazviježđe se bavi postizanjem pozicije i predstavlja snagu u društvu. Bedra i struk su dijelovi tijela kojima vlada ovo sazviježđe. Smjer ovog sazviježđa prvenstveno se odnosi na jug, zapad, sjevero-istok i istok. Planetarni vladar ovog sazviježđa je Sunce. Za one koji pate ovo sazviježđe je najbolje za činjenje korektivnih mjera. Prema tradiciji, to znači  obožavanje Ganesha, koji je darovatelj mudrosti. U prenesenom značenju, prepreke nestaju kada se okrenemo mudrosti. Oni koji su rođeni u ovom sazviježđu su “skromni, graciozani, zahvalni, sretni, pridržavau se dharme i imaju puno prijatelja.

Pročitaj  Budimo ljudi…Autor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email