UŽITAK

UŽITAKJe li užitak radostan po prirodi? Ako jest onda se ugoda koju pruža treba nastaviti, bez da ikada prerasta u dosadu. Nadalje, povećanje intenziteta ili količine tog podražaja treba proporcionalno pojačati ugodu. Možemo li reći da to vrijedi za užitke kao što su prejedanje, skupljanje novca, posjedovanje puno stvari? Nijedan od ovih događaja ne pruža užitak redovito i bez iznimke; oni nisu pouzdani. Ne možemo ih smatrati izvorima neprekidne sreće, a povećanje njihove količine ne proizvodi nužno veću ugodu.
Ustvari, radost nema izvor ni u jednom vanjskom podražaju. Užitak je povremen i povezan je s umskim zakonima gdje ga čas imamo, a čas nemamo, a beskrajna radost i trajni užitak izvire iz uma ili osobe koja je oslobođena civilizacije i velova iluzije.
Kada bismo voljeli sebe, ne bi se kažnjavali tolikim lažnim strahovima da smo nemoćni jer to je program koji se vjekovima ponavlja, kao da je istina i mi ga prihvaćamo iz generacije u generaciju iako nam zdrav razum govori da nam sadašnja tehnologija može život učiniti lakim, ali ne želimo napustiti okruženje nesretnih priča koje nam služe kao hrana.
Užitak mora dolaziti iznutra, a to je moguće ukoliko ste kroz praksu razvili dovoljno pažnje da promatrate misli i osjećaje koje stvaraju krivu percepciju onoga čega vani nema.
Nikola Žuvela

Pročitaj  Srijeda – Dan za komunikaciju i potraguAutor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Pročitaj  Razlozi današnjeg stanja
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email