Uživalačka kultura Wotana

Uživalačka kultura WotanaRimljani su Wotana poistovjetili s Merkurom, on je lutalica poput Merkura i Dioniza i predstavlja sve one turiste koji godinama traže novo uzbuđenje neznajući da su opsjednuti upravo njegovim duhom.
Često ljudi ne vjeruju u arhetipove, ali dokumentarac Socijalna dilema nam otkriva kako algoritmi traže takve uzroke i formiraju grupe, a ona i javno mnijenje. Prema ovim arhetipovima formiraju se proizvodi i ciljane skupine, a da ne govorimo o njihovom utjecaju na politiku i manipulaciju izborima što nam je dokazao sudski Brexit i izbor Trumpa, dva primjera manipulacije utjecaja na kontrolne skupine ili arhetipove ponašanja koji savršeno djeluju i određuju tijek izbora. Pisao sam o njegovom dionizijskom duhu i našoj opsjednutosti uživanjem i erotikom kojom vlada Wotan ili dionizijski duh kojeg je davno prije Crkva smatrala izvorom zla i Sotonom. Ono što je bilo vjekovima potiskivano naša civilizacija je zadnjih 120 godina pokazala što je ispod u nesvjesnom.
Germanski Bog predstavlja cjelovitost, ali na primitivnoj razini gdje volja ne postoji, ona ovisi o milosti božanstva.
Wotanova priroda ili arhetip nije nestao. On je živio kao kršćanski vrag kroz stoljeća, a ostao je nevidljiv više od tisuću godina, radeći anonimno i neizravno. Arhetipovi su kao korita rijeka koja se presahnu kad ih voda napusti, ali kada rijeka ili libido prođe koritom, pokrene se i ovaj arhetip, odnosno kada čovječanstvo ima nešto važno za osvijestiti.
Ljudska kontrola prestaje kad je pojedinac uhvaćen u masovnom pokretu, a mi smo sada nesvjesno inficirani zabranama kretanja gdje više nećemo moći putovati ako nismo cijepljeni bez obzira jesmo li preboljeli virus ili ne. Arhetipovi funkcioniraju kolektivno kao infekcija i postaju opasni zbog nesvjesnosti ljudi.
Mediteranski otac kao arhetip pravednog, dobronamjernog vladara koji voli red ili Jahve, u nekim zemljama je nestao, posebno u sjevernoj Europi. Primjerice, kada sam devedesetih putovao po sjeveru Europe, mnoge su Crkve zatvorene ili pretvorene u socijalne domove. Sociologija religije nam potvrđuje da je na Sjeveru Europe iščezlo, ne samo kršćanstvo, već i bilo kakvi oblici pokušaja religioznosti od yoge do meditacije. Nemaju uopće nikakav utjecaj kao niti važnije autore koji se bave tom temom. Za razliku od naših prostora koji su obilovali odličnim autorima o istočnoj filozofiji poput Čedomila Veljačića ili Dušana Pajina. Wotonov duh vremena i dionizijske kulture tj., pogansko primitivnog duha potpuno je opsjeo ovaj dio Europe zadnjih 120 godina.
S druge strane, u prošlom stoljeću, Hitler je opsjednut Wotanom i gradi mnoge poganske hramove koji su trebali postati službena religija. Musollini ili duh Wotana je preuzeo Italiju, Rusi su ga zvali znanost, tehnologija, a kasnije i komunizam. Wotan je jačao dionizijsku nevjerničku kulturu.
Wotan je vjetar, on donosi hirovite promjene u društvu, a kada pogledamo što se sve dogodilo zadnjih 20 godina, možemo reći da je potpuno izmijenio naličje našega života, a idealizam apolonijskog i onog dobrog djelovanjem ovog arhetipa kao da je nestao. Kada puše vjetar, trese se sve što je iznutra nestabilno. Današnji čovjek se suočava sa živim i nedokučivim plemenskim bogom. Ono odbačeno pogansko što je kršćanstvo odbacilo ponovno je ovladalo kao duh vremena. Današnja ekonomija ili Europska unija je koncipirana tako da kupujemo njemačke proizvode pa malo tko primjećuje kao je ovaj duh vremena jak i danas i djeluje na inferiorne slavenske narode koji su iseljavali upravo u Wotanovo prebivalište Njemačku gdje su nalazili svoj novi dom.
Ponovno buđenje Wotana, korak je unatrag u prošlost, a to znači da ćemo tek otkriti što je ovaj duh vremena htio. Rimsko Carstvo je živjelo dionizijskom Wotanovim načinom života, a onda je apolonijsko kršćanstvo potpuno zbrisalo njegove kultove. Možda će i njegova vladavina tako završiti ili ćemo napokon kao civilizacija pronaći ravnotežu između ova dva polariteta.
Wotan u sebi ne sadrži samo Merkura već i Saturna ili Rimskog Kronosa koji se već dokazao svojim totalitarnim djelovanjem koje ponovno prihvaćamo kao način života.
Kako je rekao Rudolf Steiner: “Slavenski narodi Germanima daju dušu”, ali kao da su ovi prostori zaboravili na svoje pretke tako da su iskorjenjeni, a iskorijenjenim ljudima je najlakše manipulirati. Sve religije nose visoke ideale prosvijetljena, ali ne mogu se preskočiti stepenice odrastanja. Europa je ponovno postala poganska, probudila je zadnjih 120 godina sve ono što su preci potiskivali. Religija kao takva je potpuno krivo shvaćena, ona je bilo samo sredstvo potiskivanja, a ne rasta. Sada smo isprobali zabranjene ljubavi, zabranjenu seksualnost, sve što je bilo sveto smo oskvrnuli i svemu smo se, kao Wotan luda nasmijali i u tome nema ništa loše, ali jedino smo mi Zapadnjaci istrgnuti iz svojeg korijena. Mi ne cijenimo ni filozofiju, odnosno ništa nije bitno osim Wotanovog uživanja. Drugi narodi se lako povezuju s tradicijom, a naša je bila preuzeta od Grčke i Rima iako nam nisu pripadale. Kako vidimo na primjeru Wotana, mi živimo Germansku kulturu, ona je još uvijek jaka i ima u nesvjesnom utjecaj na cijelu populaciju. Kako što je arhetip kršćanstva ili Spasioca bio toliko jak da su se gradile velebne Crkve diljem Europe, kao i sva umjetnost koja je bila inspirirana njime. Umjesto toga danas gradimo Wotanove stadione jer on kao luda voli igru i zabavu, tako da smo pretvorili cijeli Zapad u dječja igrališta, od spomenutih stadiona, disko klubova, shopping centara, kockarnica, igrališta i dr.
Nevjerojatna je ljudska sljepoća i neiščitavanje spomenutog utjecaja i nepoznavanja mitološke povijesti. Duhovna literatura govori da smo već u jakom duhovnom razdoblju, arhetipski vraćamo se u poganstvo.
Nikola Žuvela
jyotish savjetnik i terapeut

Pročitaj  O postajanju ličnostiAutor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email