Vastu Shastra – Vedska aritektura

Vastu Shastra – Vedska aritekturaVastu Shastra (Vastu Sastra, također Vastu Veda i Vastuvidya, ” Znanost izgradnje “, Arhitektura) je drevna doktrina koja govori o tome kako zakoni prirode utječu na ljudski um, odnosno koliko je važan dizajn kuće, gdje se nalazi, kao i na kojoj strani se nalaze vrate i ostale prostorije.  Dakle, radi se o vedskoj arhitekturi, po kojoj su se gradili hramovi, a danas se mnoge kuće i zgrade diljem svijeta grade po tim principima.
Istraživanja su pokazala da neuroni u mozgu reagiraju na način gradnje. Stoga, poštivanje tih pravila donosi bolje zdravlje za pojedinca i stvara u čovjeku više harmonije na što arhitektura u suvremenoj civilizaciji uopće nije pazila.
Oživljavanje Vastu-a u Indiji je nastalo u posljednjih nekoliko desetljeća, posebno pod utjecajem V. Ganapati Sthapati , koji je vodio kampanju za obnovu tradicije u suvremenom indijskom društvu od 1960. g.
Postoje mnogi principi Vastu Shastra.  Spomenut ćemo nekoliko koji uključuju određene matematičke proračune, Maana se koristi za proporcionalne odnose u zgradi i Aayaadi određuje uvjete za maksimalnu dobrobit i korist za stanovnike zgrade.  Ovdje su neke od temeljnih teorija u Vastu shastra.
 Pet elemenata
 Prema Vastu shastri, svijet se sastoji od pet osnovnih elemenata poznat kao pancha maha bhoota.
ZEMLJA (Bhumi) – Zemlja, treći planet od Sunca, ima veliki magnet sa Sjevernim i Južnim polom.  Njezino magnetsko polje i gravitacijska sila imaju znatan utjecaj na sve na Zemlji, žive i nežive.
VODA (Jal) ) – je sastavni dio svake biljke i životinje.  Naša krv je uglavnom voda.
AIR (Vayu) – Kao život nosivog elementa, zrak je vrlo moćan izvor života.
Vatra (Agni) – Predstavlja svjetlosti
MJESTO (Akasha) – pruža utočište svim gore navedenim elementima.  Također se smatra primarno dirigentom svih energenata u sveopćem kontekstu – fizičke energije, kao što su zvuk i svjetlo, društvenih energija kao što su psihološke i emocionalne i kognitivne energije poput intelekta i intuicije.
Tu je nevidljiva i stalna veza između svih pet elemenata.  Dakle, osoba može poboljšati svoje uvjete, te ispravno dizajnirati svoju kuću prema razumijevanju učinkovitosti ovih pet prirodnih sila.  Vastu Shastra kombinira svih pet elemenata prirode, te ih usklađuje s osobom i materijalom.  Iskorištava prednosti pet elemenata prirode gdje stvora osjećaj blizak životu i  dobro radno okruženje, te time olakšava duhovno blagostanje utirući put za bolje zdravlje, bogatstvo, blagostanje i sreću.
 Načelo orijentacije u gradnji kuća se temelji na položaju Sunca koje je najmoćniji prirodni utjecaj na Zemlji. Usklađivanje strukture prema izlazećem Suncu (prema istoku) smatra se povoljnim za izgradnju, odnosno vrata na Istoku su najbolja.  Vrata s ulazom na zapad pozivaju na siromaštvo, nedostatak kreativnosti i vitalnosti i anksioznost, depresije, loše sreće, pa čak i kriminalne tendencije. Sjever ima utjecaj na prosperitet i sreću, dok jug donosi negativan utjecaj, probleme i patnju. Pravilna orijentacija je jako važna za prosperitet u Vastu gradnji.
Nikola Žuvela
Narudžbe knjiga, cijena 90kuna: nikola@vedski-jyotish.net

Pročitaj  Petak -Prednost dajte zrelosti | Vedski jyotish

 Autor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email