Važnost emocija koje zanemarujemo

Važnost emocija koje zanemarujemoMnogi početnici meditacije očekuju da će se uzdići iznad boli običnog života, ali često je u namjeri skrivena želja da se pobjegne od boli umjesto da se shvati njen uzrok. Često zaboravljamo da je u meditaciji isto tako poželjno dotaknuti dno jer upravo doživljene emocije treba transformirati kroz praksu. Mi živimo u iluziji u kojoj nam ego kroz formu ili masku s kojom se poistovjećuejemo stvara krivu sliku stvarnosti i na taj se način kroz kvazi tolerantnost  potiskujemo i ne razumijemo ono što se nalazi ispred nas. Naime, većina nema svoje mišljenje o svijetu, tj. to je mišljenje koje je formirano od društva, pa se ne može vidjeti da je ono što se traži od svijeta ili partnera samo projekcija, a najmanje želja za spoznajom. Malo ljudi zna da u razvoju Anime ili duše iznutra postoji faza razvoja koja se uspoređuje s ženskom duhovnom osobom koja predstavlja fazu dugotrajne veze i mogućnosti stvaranja čvrstih emocionalnih stanja.
Dakle, meditacija i duhovna praksa mogu se lako upotrijebiti za potiskivanje i izbjegavanje osjećaja ili za bijeg od tuge, ili straha. Zato je bitno suočiti se sa svojim uznemirujućim emocijama, ići upravo prema onim emocijama koje nam najviše smetaju, ići prema onome što nam se doslovno gadi kako bi izgubili taj crno bijeli osjećaj stvarnosti. To ne znači da meditacija nije dobra, ona je osnova za razvijanje uloge promatrača, ali ako se uzme kao cilj, spomenute emocije ostati će potisnute i u obliku melankolije će i dalje biti prisutne u životu.
Mnogi se opiru traženju uzroka svoje patnje jer bi ponovno morali proživjeti bol koju smo uspješno uspjeli potisnuti. Tuga može biti korisna na taj način što je to iskustvo kroz koje učimo i napredujemo, ali malo tko razumije postojanje tuge i ljutnje u našem iskustvu stvarnosti, pa se radije potiskuju te emocije. Kada radite praksu, budite svjesni kakvi ste u iskustvu s vanjskim svijetom, svojim poslom, odnosima. Ako oni ne funkcioniraju, to znači da vam praksa nije dobra, da neke temeljne emocije potiskujete ali to ne vidite. Unutarnje i vanjsko mora biti u ravnoteži. Za duhovnost vrijedi najvažnije pravilo: kako na nebu tako i na zemlji, kako radiš i osjećaš iznutra, tako onda radiš i djeluješ u vanjskom svijetu. Meditacija je jedna od najboljih praksa samospoznaje, ali bitno je prihvaćati ovaj svijet i hrabro prihvaćati sve emocije koje se događaju na putu jer one mogu puno reći o unutarnjem Jastvu ili osvještenosti. Emocije koje su na putu unutar duše ili Anime, ustvari, koliko god bile neugodne potrebno ih je koristiti kao sadržaj ili dio sebe koji govori o onome djelu vas kojeg zanemarujete prihvatiti. Često jer taj dio vas odvaja od maske s kojom ste se saživjeli i na taj način odbijate vidjeti ovaj sadržaj poput tuge ili straha i pokušati ga razumjeti. Tko izdrži u razumijevanju biva nagrađen, ili kako kaže Jacob Bohme: U Satrunu se nalazi zlato, ili Jung kaže da se okrenemo Sjeni ili Saturnu ako želimo doći do svjetla.
Nikola Žuvela
jyotish savjetnik i terapeut

Pročitaj  Ponedjeljak – Važnost zrelosti | Vedski jyotishAutor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email