Važnost spajanja s Animom u odnosu

Važnost spajanja s Animom u odnosuDa je kojim slučajem čovječanstvo shvatilo Animu ili ženski princip svijet ne bi bio u situaciji u kojoj smo prirodno stanište doveli u pitanje. U odnosima danas ženi fali spojenost s Animom jer često na konzultacijama se kaže: Ne mogu doći do svojeg partnera, psihološki to znači nisam spojena s Animom. Kako kaže Jung: “Anima je arhetip samog života.”
Suprotno za muškarca, to je najteži korak ili spoznaja. “Postoji [u čovjeku] imago ne samo majke, već i kćeri, sestre, voljene, nebeske božice i ktoničkog Bauboa. Svaka majka i svatko tko voli prisiljen je postati nositelji utjelovljenje ove sveprisutne i vječne slike, koja odgovara najdubljoj stvarnosti u čovjeku. Slika Žene traži od muškarca odanost koja je u interesu života… ona je prijeko potrebna kompenzacija za rizike, borbe, žrtve koje završavaju razočaranjima; ona je utjeha za svu gorčinu života. Ona je istovremeno i velika iluzionistica, zavodnica, koja muškarca uvlači u život sa svojom Majom (indijski pojam za iluziju) – i to ne samo u razumne i korisne aspekte života, već u njene zastrašujuće paradokse i ambivalente situacije u kojima su dobro i zlo, uspjeh i propast, nada i očaj, protuteža jedni drugima. Budući da je ona njegova najveća opasnost, ona traži od muškarca ono najveće.” Iako je podsvjesni muškarac ono nesvjesno u ženi, slika ženskog principa je danas takav da ne postoje instrumenti da se žena poveže sa spomenutim ženskim principom koji ima tako široko značenje i zbog toga danas jako malo vidimo stvarnog muškarca i ženu.
Svaki muškarac koji je partner ženi ustvari predstavlja njen razvoj Animusa. Ako je on grub na toj razini je njen Animus ako je muškarac duhovan onda je osoba došla do tog razvoja Animusa. Svaki muškarac koji se buni što mu je žena oštra na toj razini je njegova Anima. u muškoj psihi anima funkcionira kao njegova duša, utječući na njegove ideje, stavove i emocije.
“Anima pojačava, pretjeruje, falsificira i mitologizira ona predstavlja sve naše emocionalne odnose  u oba spola.  Kad je anima snažna, ona ima moć raznježiti muškarca i čini ga dirljivim…”, [C.G.Jung]
Tiranin mučen lošim snovima, tmurnim predpostavkama i unutarnjim strahovima tipičan je lik muškarca pogotovo na ovim prostorima. Izvana nemilosrdan, oštar i nepristupačan, on se bori sa svojim unutarnjim slutnjama i negativnim raspoloženjima u kojima ga hvata njegova Anima. Neosvještena Anima predstavlja sve one pogrešne ljudske kvalitete koje nedostaju njegovoj osobnosti.
Takvi muškarci su poistovjećeni s personom ili vanjskom slikom, kada mu se približi lijepa žena on postaje opsjednut Animom, s pratećim simptomima poput ljubomore. Žena je u očima tog muškarca samo objekt, on je nemože shvatiti kao osobu. Suprotno, ako je žena s tim muškarcem to je ustvari i njen razvoja Animusa. Ona ne može vidjeti i odlučiti se za pametnog muškarca jer njeno nesvjesno vidi samo razvoj do kojeg je ona došla. Iz ovog kratkog pregleda jasno se da razaznati da je naš partner ustvari naš sadašnji razvoj. Ako netko želi nešto više, obično se misli jedno, ali u odnosu se nalazi ono stvarno.
Nikola Žuvela
jyotish savjetnik i terapeut

Pročitaj  Srijeda -Nezavisnost i mišljenje zahtijevaju širinu i strpljenjeAutor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email