Važnost ženske energije u transformaciji duše u lamaizmu

Važnost ženske energije u transformaciji duše u lamaizmu

Svijest ima dvojaku prirodu. Ona osvjetljava, ili razotkriva, poput svjetiljke što rastjeruje tamu tako da se predmeti mogu vidjeti. Svijest osim toga spoznaje predmete utoliko što ih bar registrira, čak i kad ih valjano ne raspoznaje.
Svijest nije sazdana od stanica, atoma ili čestica, nego od trenutaka. Svijest oblikuje materiju i to zato što naš okoliš strukturiraju naša djela, ili karme, motivirana sviješću. Skupljeni utjecaj karmi mnogih bića oblikuje i sam svjetski sustav u kojem obitavamo.
Primijenimo li to učenje o supstancijalnim uzrocima i međuzavisnim preduvjetima na začeće, vidjet ćemo da supstancije oca i majke, jajašce i sjeme, djeluju kao supstancijalni uzroci djetetova tijela, te kao međuzavisni preduvjeti uma. Posljednji trenutak djetetove svijesti o ranijem životu, djeluje kao supstancijalni uzrok svijesti u trenutku začeća, a osim toga i kao međuzavisni preduvjet tijela.

No, uklanjenje karmičkih obrazaca nekada, ali vrlo rijetko može ići drugačijim putem. Jedan slabo poznati put u tibetanskom budizmu u svrhu podizanja svjesnosti se služi tehnikama koncentriranja koje stvara unutrašnju toplinu, takozvana Moćna žena (ili Tumo, na tibetskom jeziku), koja se središnjim kanalom uspinje sa svog glavnog sjedišta u solarnom pleksusu. Ta unutrašnja toplina tali bijeli sastojak u spletu kanala u tjemenu (Kotaču velikog blaženstva). Metaforički gledano, taj esencijalni bijeli sastojak uspoređujemo s Mjesecom, te ga zovemo umom prosvjetljenja, a u stvarnom životu donosi radost mudrosti.  Taj se bijeli sastojak tali, pa se spušta u središnjem kanalu, i tako postupno stiže do kanalskih kotača grla, srca, pupka i tajnog dijela tijela, u prijevodu doživljavamo najuzvišeniju radost. Za ovaj put praktikant treba družicu.

Pročitaj  Neriješene emocije se pretvaraju u erotske fantazije

Dakle, ovaj put se sastoji od odnosa muškarca i žena i ovo je inače i smisao veza jer i u psihoterapiji muškarac i žena trebaju jedno drugo kako bi svoje supstancije tj. komplekse, osvjestili kako bi mogli sazrijeti u ljubavi. Jung je u svojoj psihoterapiji više govorio o tom putu mističnog sjedinjenja i potrebi da se kroz odnos muškarca i žene osvijeste unutarnji Animus i Anima i na taj način da čovjek dođe do cjelovitosti kao jedinom cilju zbog kojeg postoji. Takav put je slabo poznat u tradiciji lamaizma, a više je poznat u tantri, no ne onoj Zapadnoj koja je samo još jedan oblik dekadencije.

Trinaesti Dalaj-lama pokrenuo je istragu koji su lame autentični, i pritom ih pozamašan broj i istjerao, no ipak je u slučaju oca Serkona Rinpochava i Tabunga Rinpochava, napravio iznimku. Tako je i službeno priznao njihove izvanredne sposobnosti i posebno pravo da tantru prakticiraju s družicom. To znači da su oni zahvaljujući tome došli do nekih dubljih iskustava. Svjesnost je nešto što slabije poznamo jer ona nije ograničena samo na ono što vidimo već koliko smo integrirali u sebi emocije, nagone, intelekt i fizičku razinu.
Nikola Žuvela
jyotish savjetnik i terapeut
Autor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Pročitaj  Ideš li na sve ili ništa?

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email