Velika razdoblja i promjene

Velika razdoblja i promjeneU jyotishu postoje velika razdoblja, ali i u tim velikim razdobljima postoje manja razdoblja, a u jednom od manjih se momentalno nalazi i Zemlja.
Vrijeme oko 500 godine n. e. je bilo najmračniji period Kali juge i cijelog ciklusa od 24.000 godina. Povijest potvrđuje točnost ovog starog izračunavanja indijskih rišija i bilježi rasprostranjenost neznanja i patnje kod svih naroda u tom periodu. To je razdoblje u kojem je čovječanstvo patilo i gdje je život sveden na puko preživljavanje. Stoga je spoznaja bila nedostupna većini ljudi.
Od 499 godine n. e. na ovamo, Sunce je počelo  napredovati prema velikom centru, a intelekt čovjeka se postepeno počeo razvijati. Za vrijeme od 1.100 godina Kali juge u usponu koje nas dovodi do 1.599 godine n. e., čovjekov intelekt je bio toliko zatvoren da nije shvaćao elektricitet – Sukšmabhuta, fine stvari kreacije. Posebno se to vidjelo u renesansnoj filozofiji koja je srušila geocentrični sustav i donijela heliocentrični. G. Bruno je bio spaljen jer je tada rekao da postoji beskonačno mnoštvo zvijezda i da zemlja nije u centru svemira.
U političkom svijetu također, uopćeno govoreći, nije bilo mira ni u jednoj zemlji tj. kraljevstvu. Poslije tog perioda, kada je stogodišnji prijelazni sandhi Kali juge prerastao u efekte jedinstvene sa slijedećom Dvapara jugom, čovjek je počeo primjećivati postojanje finih materija, pančatanmatra ili atribute elektriciteta. Ovo tumačenje su prihvatila neka učenja u Indiji dok druga ne. O čemu se radi? O prijevodima određenih rečenica koje jedni tumače na jedan način, a drugi tumače na drugi. Primjerice, veliki jyotish K. N. Rao je govorio u prilog ovoj tezi o novom vremenu,  kao i Shri Yukteswar, nama poznatiji kao učitelj Joganade koji je isto tako bio jyotish.
Godine 1899. završetkom perioda od dvjesto godina Dvapara Sandhija, periodom promjena, prava Dvapara juga koja traje 2.000 godina započela je i dat će čovječanstvu istinsko razumijevanje elektriciteta, njegovih svojstava, kao i znanja poput kvantne fizike koji nam objašnjavaju važnost energije.
Ukratko, vrijeme koje je pred nama donosi velike promjene, a jasno je da raspadanje ekonomskog sustava kakvog poznajemo zahtjeva i velika raspadanja društvenih kasta jer je na snazi proces emocionalnog i intelektualnog sazrijevanja. Ipak, svaka promjena  popraćena je promjenama rušenja starog i početka novog. Na ovom principu funkcionira svemir, točnije, na rušenju starog i početku novog, staro treba biti počišćeno. Stvaranje i razaranje, uvijek je polarnost koja se tako manifestira u relativnom svijetu, a mi smo u procesu spajanja te dvije polarnosti. Ipak, ovaj tekst treba poslužiti kao jedna mogućnost tumačenja stvarnosti, nipošto kao apsolutnu. Naime, tako je i u fizici, kada se stvaraju nove teorije. One se koriste kao moguća rješnja, a vrijeme će pokazati svoje. Nitko od nas ne može reći da su sadašnje promjene enormne, a ovo je jedno od mogućih tumačenja dviju spomenutih loza u Indiji koji su uz pomoć prijevoda starih tekstova i jyotisha došli do ovih tumačenja. Prije par godina upitao sam himalajskog učitelja koji je pripadao lozi Shri Yukteswara o nadolazećem dobu i njegovo mišljenje je bilo da su bez obzira na tvrdnje Shri Yukteswara, ljudi na jako niskoj razini svijesti. C.G. Jung je govorio nešto slično što i Sri Yukteswar i K. N.Rao, a to je da jesmo na jednoj prekretnici gdje se otvaraju drugi pogledi na svijet i stvarnost, ali nepobitno je da smo još u predpsihološkom dobu što se tiče razvoja emocija. Dolazak Joganande na Zapad kao i prevođenje Tibetanske knjige mrtvih koja govori o dubljim nivoima nesvjesnog su došli kao nalozi više razine svijesti, što je i Jung potvrdio. u konačnici, Jung je iz Indije otišao upravo s misijom i vizijom preobražaja kršćanstva i Zapada, odnosno da je Indija napravila u duhovnom smislu napredak i da je potrebno da ode proširiti svoje spoznaje na Zapad.
U jednom i u drugom slučaju se spominju nadolazeće promjene, te potrebe da se znanja prošire na Zapad što se i dogodilo, pošto danas svatko zna što je Yoga, a ona ne bi bila tako popularna da se radi o prolaznom trendu. Iako se čini da su promjene male, one su ovdje.
Bilo kako bilo, yoga, psihoterapija, kvantna fizika, moderna kirurgija, otkrića Tesle, te nova obrazovanja, govore nam o novim počecima koji mijenjaju sliku svijeta unatoč velikom ugrožavanju eko sustava.

Pročitaj  Venera u Lavu – živim punim plućima

Nikola ŽuvelaAutor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Pročitaj  Kraljevske zvijezde
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email