Veliki Gatsby – arhetip smrti i rađanja ili što radimo u ljubavnim odnosima

Veliki Gatsby – arhetip smrti i rađanja ili što radimo u ljubavnim odnosimaPisao sam o arhetipu smrti i rađanja, a sada ćemo ga promotriti kroz književno djelo i film koji je doživio svoj remake s Leonardom Di Capriom. Veliki Gatsby kojeg je napisao F. Scotta Fitzgerald, jedan je od njegovih najboljih romana.
Iako iz skromne obitelji, radnom disciplinom, vjerojatno i nekim ilegalnim poslovima, James Gatz se obogatio i postao je Gatsby. Prije toga je bio u ratu i stekao je čin majora, ali za to vrijeme ga je ostavila njegova najveća ljubav Daisy i udala se za drugog.  Dok Gatsby uspije obnoviti svoju vezu s njom, zaslijepljen je idealnom slikom o njoj koju je stvorio. U stvarnosti, ona je neiskrena i više se naslanja na Gatsbyjevo bogatstvo. Njegov pokušaj da ponovno stvori sebe i svoju prošlost s njom završava tragično njegovom smrću.
Kako kaže jedan citat: “Mi smo ono za što se pretvaramo, zato moramo biti oprezni u što se pretvaramo.” Često u odnosima pokušavamo biti netko drugi. Pojam pretvaranja sebe u nekoga tko je dostojan idealne ljubavi, čest je motiv mnogih stvarnih ljubavi u kojima se muškarci zaljubljuju u žene koje žele muškarčev uspjeh i koji mnogi muškarci pokušavaju postići pokušavajući zadovoljiti unutarnji ideal ili spomenuti arhetip preobrazbe. James Gatz se zaljubio u Daisy i osjeća da mora postati Gatsby da bi ga ona voljela. Mlada djevojka u koju se Gatsby zaljubio prije pet godina postoji samo u glavi Gatsbyja. Kad želi da Daisy negira svoju prošlost, ne može: ” Oh, previše želiš! ” povikala je Gatsbyju: “Volim te sada – nije li to dovoljno?”  Zaslijepljen projekcijom, a ne vidjevši tko je ona, on ne može predvidjeti tragične posljedice koje će njihov odnos imati kad se žrtvuje za nju. Gatsby umire uvjeren da se može ponoviti prošlost. Bio je zaljubljen u osobu koju je muž varao i nije ga htjela napustiti jer većinom ljudi žive na Titaniku, vide da idu u propast, ali čežnja za neprestanim kažnjavanjem skrivenim u obiteljskom nesvjesnom, tjera ih dalje kako bi ispunili obrasce prošlosti.  Arhetip nas može dovesti do smrti ili ponovnog rođenja ako smo spremni napustiti prošlost u kojoj se skivaju arhetipovi, žrtve, djeteta, arhetip trgovanja svojim načelima i saboter.
Nikola Žuvela
jyotish savjetnik i terapeut

Pročitaj  Prekid odnosa i emotivni ostanak u staroj veziAutor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email