Vishnu kao san kojeg bog sanja – Cambell

Vishnu kao san kojeg bog sanja – CambellVishnu je prikazan kao božanski sanjar svjetskog sna. Vishnu spava na velikoj zmiji, čije je ime Ananta, što znači “Beskrajan”. Zmija pluta na univerzalnom oceanu, zvanom Mliječni ocean. Ali ovaj Mliječni ocean i Zmija i usnuli Bog: sve su to ista stvar. Oni su tri infleksije iste stvari, a ta stvar se, također, može smatrati suptilnom supstancom koju vjetar uma pokreće na djelovanje kada se stvara svemir svih ovih promjenjivih oblika. Vishnu, Bog, spava, a aktivnost njegovog uma stvara snove, a svi smo mi njegov san: svijet je Vishnuov san.
I baš kao što su u vašim snovima sve slike koje vidite i svi ljudi koji se pojavljuju zapravo manifestacije vaše vlastite moći snova, tako smo i svi mi manifestacije Vishnuove moći snova. Nismo ništa neovisniji entiteti od figura iz snova u našim vlastitim snovima.
Stoga smo svi jedno u Vishnuu manifestacije, ovo je skretanje Vishnuove moći sanjanja; slomljene slike sebe kako se mreška na spontano aktivnoj površini njegovih suptilnih umnih stvari. Štoviše, božanski san ovog usnulog boga o svemiru prikazan je u indijskoj umjetnosti kao velika biljka lotosa koja raste iz njegovog pupka. Ideja je da se san odvija poput veličanstvenog cvijeta i da je taj cvijet energija – ili, kako kažu Indijanci, Shakti ili božica – boga. Nadam se da se neki od vas sjećaju kopija nekih od ovih slika u biblijskoj tradiciji. Vode koje se pokreću u djelo kada se kreacija događa usporedive su s onima iz prvog stiha Biblije, gdje se kaže da je vjetar ili dah Božji puhao, ili je lebdio, nad vodama.
Ova metafora predstavlja čudo stvaranja, stvarajući svijet kao mnoštvo iz tišine nepomućenog sna, a nevjesta božanskog bića, koja u indijskom mitu izlazi iz pupka boga koji sanja, u biblijskom je mitu izvučena iz rebra čovjeka koji sanja. Ono što je prvobitno bilo jedno, postalo je dva. I kako je divno vidjeti takvu sliku – odraz jednog aspekta vlastitog bića – koji prije nije bio prisutan u svijesti, a ipak je postojao! Tako je i s Višnuovim snom. Bog postaje svjestan svoje vlastite moći i oduševljen je čarima svoje vlastite moći, što je predstavljeno u prisutnosti koja proizlazi iz njega: prisutnost njegovog vlastitog sna, a to je svemir. Dakle, svemir je nevjesta iz snova, ili božica snova, Božja.
 
~ Joseph Campbell

Pročitaj  Otrovno moraliziranje i posuđeni ciljeviAutor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Pročitaj  Srijeda – Potražiti odgovor
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email