Vrste brakova prema arhetipskoj osnovi

Vrste brakova prema arhetipskoj osnovi


Podjelu prema brakovima ili arhetipovima, odnosno 12 najvažnijih arhetipova, kasnije su Jungovi nasljednici primjenili na vrste brakova i vidjeli njihovu učinkovitost u sagledavanje problema koje imaju bračni partneri. Parovi obično ne shvaćaju da je velik dio temelja njihove želje za odnosom arhetipske prirode. Naime, to su naslijeđene čežnje koje su određene arhetipovima, a možemo ih vidjeti kroz znak u kojem ste rođeni jer su podijeljeni u kao i 12 horoskopskih znakova. Ipak, ovdje ćemo se zadržati na osnovnoj podjeli kako ne bi bili zubnjeni mnoštvom infomracija.
Brakovi prema arhetipskoj osnovi u kojima ste bili ili jeste u njima su:
1. Moćni par – svrha: postizanje statusnih, financijskih, poslovnih i materijalnih ciljeva. Primjer su Donals Trump i Melanie.
2. New Age par – svrha: osobno i duhovno istraživanje i razvoj. Primjer su Deepak Chopra i njegova žena.
3. Obiteljski orijentirani par – svrha: odgoj djece, briga za širu obitelj, daljnje obiteljsko nasljeđe. Primjer je glumac Mark Wahlberg i njegova žena kao i velika obitelj.
4. Vjerski orijentirani par – Svrha: služiti Bogu zajedno, podržavati vjersku zajednicu, promovirati pozitivne vjerske poruke i djela. Divna Ljubojević pjevačica duhovne glazbe i njen muž.
5. Uslužno orijentirani par – svrha: pozitivno promijeniti svijet pomažući drugima, brinući se o okolišu. Paul Newman i njegova žena su gradili naselja za siromašne u Africi i skupljali prihode za siromašne.
6. Avanturistički par – svrha: baviti se novim i poticajnim iskustvima kroz sport, putovanja, alternativne stilove života. Ovdje imamo puno primjera jedan od njih je glumac Woody Harrelson i njegova žena ili Elisabeth Taylor i Richard Barton
7. Nesretni par (arhetip nevinog ili žrtve) – Svrha: osloboditi se od osobne odgovornosti optužujući partnera i okolnosti za nezadovoljstvo i nesreću (iako obično nisu toga svjesni i nikada to ne bi priznali). Iako mogu izraziti svoje nezadovoljstvo, oboje prihvaćaju status quo ne djeluju prema bilo kakvim  promjenama. Ovdje je primjera puno, pa ih ne trebamo spominjati. 
8. Intelektualni par – svrha: baviti se i dijeliti intelektualna traženja poput obrazovanja, čitanja, pisanja, poučavanja, rasprave. C. G. Jung i Ema Jung iako ovaj brak možemo proširiti i na duhovni brak. 
9. Ovisničko-brižni par – svrha: brinuti se jedno za drugo, pomagač treba osobu kojoj može pomagati. 
10. Hedonistički par – Svrha: traženje užitka u bilo kojem obliku (droga, seks, zločin, itd.), “Ako se osjećate dobro, učinite to.”
11. Par orijentiran na preživljavanje– Svrha: usredotočeni na zadovoljavanje dnevnih potreba za preživljavanjem, pomažu jedni drugima da prežive fizički, financijski, mentalno i / ili emocionalno (ekstremni primjeri mogu obuhvaćati parove beskućnike, pacijente s mentalnim zdravljem, preživjele izvan mreže, itd.).
12. Par duše Soul – Svrha: iskoristiti njihovu duboku, izvanrednu, višedimenzionalnu vezu / partnerstvo kako bi živjeli punim plućima i ispunili svoj individualni i kombinirani potencijal. Obično uključuje kombinaciju gore navedenih arhetipova. (ovo je moćan arhetip za kojim mnogi žude i kojem teže)
Primijetite da se neki arhetipovi mogu smatrati poželjnima, a drugi nepoželjnima. Njihovo je zajedništvo da su duboko ukorijenjeni, nesvjesne sile koje pokreću odabir odnosa. Svi znamo parove koji se još ne čine kompatibilnima ili sretnima, pronalaze jedni druge i ostaju zajedno, što je dokaz moći ovih arhetipova.
Vrijednost ovih arhetipova je u tome što kad prepoznate svoj obrazac, možete donositi odluke iz svjesnosti, umjesto nesvjesnosti, kako biste zajedno stvorili život i odnos koji stvarno želite.
Nikola Žuvela
jyotish savjetnik i terapeut

Pročitaj  Ljutnja kao dio života

 

 Autor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email