Yoga u odnosu na karmu

Yoga u odnosu na karmu


Yoga u odnosu na karmu

Sve naše namjere pokreću se uslijed želja za dobitkom, želje za samozadovoljstvom i želje za umnožavanjem. Iz podsvjesti izlazi i u podsvjest se vraća (zahvaljujući karmi) sve što smo djelovali u prošlom životu. Na taj način to što smo željeli poprima formu u vanjskom svijetu. Karma poprima oblik naših želja gdje doživljavamo sve ono što mislimo da možemo posjedovati, a ustvari to je po svojoj prirodi nemoguće jer mi sve imamo i sadržimo  sve u sebi u obliku unutarnjeg Boga ili atmana. Iako se psihoterapija ne bavi karmom, ona govori također da nas pokreću želje točnije da tog unutarnjeg Boga ili Superego projiciramo na objekt željenja, ali to je fantom, objekt uvijek mora nestati i donosi razočarenje.Ovo je tako jednostavna činjenica i najveća je osnova života koju velika većina nikada neće razumijeti.
Yoga smatra da može uspješno djelovati na nesvjesno pomoću tehnike ujedinjavanja svijesti. Nesvjesno može s pomoću yoge biti spoznato. Stanje spoznaje je samadhi koji označuje odsutnost objekta u svijesti. To je stanje ispunjenja gdje smo jedno sa sobom. Moguće je ukoliko duže meditirate postići manja stanja smadhija, a Patanjdjali ih zove samadhiji sa bidjama tj. sjemenjem ili nesvjesnim klicama koje nas vraćaju u ponovno stanje života u kojem živimo svakodnevno. Čak i kada odlučite meditirati po čitave dane osjetit ćete ove bidje ili vasane koje će vas vraćati u ovaj svijet.
Kod Patanđalija, nesvjesno sadrži dojmove (samskare), kao i vasane, podsvjesne dojmove koji odgovaraju posljedicama akcije. Jung ih zove arhetipovima. Vasane su dublje forme, a samskare pliće forme, ali one postoje zbog postojanja  želje koja stvara ovisnost o objektima.
Primjer vāsane je vezanost djeteta za roditeljske arhetipe iz djetinjstva, gdje je pravilo da se arhetipska osobnost oblikuje prema arhetipskoj ideji roditelja istog spola, dok se idealni partner traži kroz arhetipsku ideju roditelja suprotnog spola. Na ovim se odnosima zadržava medicinska psihijatrija, ali to je za Junga samo jedno područje aktualizacije arhetipova, u ovom slučaju i vāsanā. Kod Patańđalija, nesvjesno sadrži i dojmove (samskāre), koje nastaju iz vāsanā. Samskāre su podsvjesni dojmovi koji odgovaraju posljedicama akcije. Psihološkim rječnikom rečeno, ljudsko ponašanje jest neprestano aktualiziranje nesvjesnog kroz razna stanja iskustva. Pošto vāsane imaju svoje ishodište u sjećanju time se naglašava njihov sublimirani karakter.
Jung je smatrao da se kroz snove dolazi do tih sadržaja i da ih kroz razgovor osvještavamo. Na nama je da shvatimo ovu stvarnost i da o njoj manje razmišljamo, a više djelujemo i osjećamo kada radimo s nesvjesnim.
 
Nikola Žuvela
jyotish savjetnik i terapeut

Pročitaj  Venera u Vagi – vrijeme ljubavi i suradnje

Naručite knjigu o odnosima i zađite dublje u značenje odnosa i otkrijte koji su pravi temelji veze.  Narudžba: nikola@vedski-jyotish.net

 Autor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Pročitaj  Karma i samopomoć
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email