Zašto je većini odnos nedokučiv?

Zašto je većini odnos nedokučiv?Odnos kao odnos za većinu je nedokučiv jer nam je predstavljen kao nešto što se događa sudbinski i na što nemamo utjecaj. Malo tko razgovara o ovom problemu  realno ili, koliko uopće knjiga govori o pokušaju da razjasni odnose.
Pisci, autori mnogih pjesama i filmova, također na sudbinski način predočavaju ljubav, a baš malo tko ili, tko je uopće znao upozoriti da se radi o nečem o čemu treba učiti i da je baš ljubav povezana s našim razvojem, pogledom na život kao i da je povezana s većinom odluka koje donosimo.
Ustvari, ljubav je personifikacija razvoja čovjeka. Od strašne faze kada u partneru vidimo sebe, romantične u kojoj vidimo najbolji i najgori dio sebe, pa do zrele ljubavi u kojoj počinjemo stvarno voljeti, do najdublje faze u kojoj ta ljubav postaje ljubav prema čovječanstvu. Ove faze većina prepoznaje teoretski, ali iskustveno malo tko vidi da je treća i četvrta faza ona koja postaje sama sebi inspiracija za život i pokretačka snaga.
   Uzmimo primjer Darija koji je prošao ove faze razvoja. Romantičar, u današnjem vremenu ovaj arhetip muškarca nema kolektivnu vrijednost, odnosno svakim razdobljem dominira određeni arhetip muškarca i žene. Kod žena je danas dominantan arhetip uspješne žene (Atena) koja u sebi želi zadržati slobodu zaljubljivanja (Afordita) i nezavisnost (Artemida). Strasno-romantična faza bila je u njegovoj predodžbi u kojoj je vjerovao da je sve učinio i dao u odnosu, ali kao da je bio prevaren od života, kao da njegovu ljubav ili srce koje je dao nije nitko htio do kraja uzeti. To je vjerovanje u kojem je mislio da je sve dao  i da je prevaren. Bio je ostavljen na najadniji način u kojem kao da je umrla ona poetska pravda, romantika kao takva, bila je ne samo prekretnica. Svijest da je u današenjem dobu arhetip zaljubljenosti potpuno marketinški iskorišten i da je bitan samo u nekim pričama, morao je vidjeti što se skriva iza ovog arhetipa.  To je osjećaj u kojem čovjek doista dolazi do kraja, ponora, to je faza nigredo, umiranje idealne zaljubljenosti koja nam je opisana u mitu o Erosu. Ipak, ono što je Darija više pogodilo jest spoznaja spomenutog nestanka iz nesvjesnog ovog arhetipa, njegova faza smrti zaljubljenosti i otkrivanje poruke koju nam je poslala Antička Grčka u mitovima o tragičnim ljubavima probudila je njegov razum ili potrebu da se ne može prepustiti samo osjećajima jer oni često znaju odvesti i pokazati iskrivljene stavove i nedostatak stvarnih uvjerenja.
Kada čovjek dođe do mudrosti, njegova ljubav je uvijek ista, uvijek prihvaćena od mudraca. Kod većine ljudi, emocije su kao vjetar, sad te hvale, pa te preziru. Dario je vjerovao riječima, izjavama ljubavi, ali ono što smo izgubili u odnosu na naše pretke, to je da oni nisu davali izjave, pa ih onda za mjesec dana mjenjali. Karakteristika novih veza je što riječi nemaju vrijednost. Danas se ljudi bune jer su im nametnuti zakoni, poput nošenja maski, ali to je odraz današnjeg čovjeka kojem su prekrivena usta, on ne stoji iza dane riječi i nema što za reći. Odbaciti ljubav ustvari je put prema totalitarizmu.
Dario je uvidio nakon romantičnih veza i osjećaja koje je uzvisio s osobama kojima je vjerovao na riječ da je volio vlastite projekcije, razum i meditacija su mu pomogle da reflektira svoje porive i vlastite laži. To je bila, s druge strane, ovisnost, a to je gušenje u kojem se narcistički parovi ili 95 posto populacije uguši. Dario je shvatio da ako čovjek želi imati odnos s samim sobom potrebno mu je i vrijeme i da Jastvo (atman) ne može dati ni poslodavcu jer on je nosilac autoriteta. Kreativnost i samodostatnost su uvjet za život sa samim sobom, to je mogućnost davanja kojeg partner može primiti. Individualnost koja se tim postupkom razvija omogućuje partneru samostalnost. Jedino tako partner može učestvovati u istom procesu, ako toga nema, partneri su u odnosu radi ovisnosti, projekcija idealnih slika i zamjeranju na kraju sage zašto ti nisi moj ideal. Ovaj proces pokazuje učenje i refleksiju. Naime, ako kažem da mi je ljubav na prvom mjestu, to znači da se u životu bavim tim poslom i sa svojim partnerom najviše pričam o duševnim sadržajima. Partneri koji prekidaju moraju shvatiti da im ovi sadržaji nisu bili na prvom mjestu. Takve razgovore niste vodili niti je partner isto tako duševne sadržaje stavio na prvo mjesto. To ne znači: ne volim te, već razgovarati o svojim osjećajima ne način boli me, već traženje uzroka. Propitivanje o tim emocijama je važno jer emocije su gozba,  vrelo kreacije u kojima otkrivate uvijek nešto novo. Krenite ovim putem i vidjet ćete promjene ili uočite da vam ovaj način pristupa sebi nije bio na prvom mjestu kao ni vašem partneru koji je odraz nas samih. Zato je odnos nedokučiv, sadržaji s kojima se većina bavi ne postavlja ljubav. Ovaj kontekst emocija je u prvom planu, pa je jasno da o ljubavi govorimo površno, lijepim riječima, a premalo razumijevanja drugih emocija, ponašanja, a onda i odluka koje moramo donositi za svoj život.
Nikola Žuvela
jyotish savjetnik i terapeut

Pročitaj  Nedjelja – Energičan danAutor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email