Zašto ne razumijemo bolest i patnju?

Zašto ne razumijemo bolest i patnju?Problem koji se ljudima događa svakodnevno je slijepoća na manifestaciju ogledala koje predstavlja svakodnevne događaje, a oni su refleksija misli, djela i shvaćanja. Stari nazivi za to su karma, a danas govorimo o nesvjesnom. Što čovjek dublje ulazi u meditaciju ili promatra jyotish, može vidjeti ovu manifestaciju svakodnevno. Međutim, mi sve loše događaje tumačimo lošim razdobljem ili lošom karmom. Ok, istina jest da smo okruženi događajima koji to neprestano potvrđuju, ali nužno je pitati se zašto neka duša privlači te događaje? Recimo, jedna osoba se nalazi u problemu kojeg ne zna riješiti. Nema sposobnost traženja duhovnih odgovora i ne zna na koji način da dobije ljubav. Bolest postaje princip traženja ljubavi preko koje dobiva pažnju. Je li naša škola ili društvo spremno ovako tumačiti život? Naravno da nije jer nam ova teza zvuči odveć alternativnom, ali ova osoba se podvrgnula psihoanalizi i otkrila je da se iza te bolesti skriva potreba za pažnjom, što ju je dovelo do situacije da je digla ruku na sebe. Ipak, sve je dobro završilo, ali spremnost da odnose, bolesti i probleme s poslom tumačimo na ovaj način, izaziva kod većine jezu jer jednodimenzionalno tumačenje stvarnosti je poželjnije jer imamo tugu, opravdanje svjetonazor koji odobrava takvo ponašanje iako kod budizma, loše emocije su odraz krivog razmišljanja ili svjetonazora. Reagiranje na bolest i patnju je uobičajeno i svjetonazorsko, ali kada netko razmišlja i postavlja pitanja o toj stvarnosti onda ga etiketiramo riječima: filozof, alernativac, čudak.

Pročitaj  Mars u Ovnu – budi vođa svog života

Etikete pomažu da čovjek može dublje spavati, iako ga iza ugla čekaju emocije koje će svom silinom prodrijeti i pokazati svu silinu moći kroz bolest ili nesretni događaj, jezik kojeg čovjek jedino razumije jer su to svjetonazorski načini komunikacije. Nesvjesno se želi aktualizirati ono će srušiti našu plitku personu ili vanjsku sliku koju imamo o stvarnosti i suočiti nas s drugim djelovima osobnosti koji traže aktualizacija ili osvještenje. Bolest i patnja najniži su načini komuniciranja nesvjesnog s čovjekom.
Nikola Žuvela
nikola@vedski-jyotish.netAutor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Pročitaj  Srijeda – Samostalnost
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email