Zašto postoji ono loše? | Vedski jyotish

Zašto postoji ono loše? | Vedski jyotish


Zašto postoji ono loše?

Zašto postoji loše? Velika većina kaže zato jer nas ući dobrom. Međutim, ta činjenica često je neshvatljiva. Iako većina intelektualno prihvaća tu misao, u stvarnosti ne vjeruju da taj princip postoji. To je normalni mehanizam samozaštite jer ta spoznaja onesposobljuje naše želje. Recimo, želite odličan posao, dobar brak i uz to odgajati djecu. Je li to moguće? Slijedite želje društva, a da pritom niste osvijestili da je to teško izvedivo. Obično se ljudi lako prepuste tom starom mitološkom vjerovanju, obečanom raju i pošto je ne ostvaruju, ostatak života grizu se jer tu sliku nisu ispunili do kraja.
Nedavno mi je jedna osoba rekla da je jako tužna jer nije uspjela, odnosno da je donosila druge odluke bila bi danas uspješna. Sada je u starosti i žali za tim neuspjehom. Nakon toga ono loše često nesvjesno prizivamo. Ono loše smo prizvali kako bi se obranili od spomenute kolektivne želje tj., naše nesvjesno koristi ono loše kao obrambeni mehanizam.
Jasno, ono loše u svakodnevnom životu tumačimo kao nesretne okolnosti kako bi se opravdali, ali stvarna situacija je drugačija. Ono loše dolazi kako bi razbilo tu rajsku nametnutu sliku i tada osjećamo bol, a svaka bol je otpor od promjene. Ono loše nas tjera na patnju, a ona je nužna kao bi počeli tražiti istinsku sreću unutar sebe, te kako bi vidjeli da smo mi kreatori onog lošeg. Ako nam to loše govori o istini onda gradimo život na stvarnim vrijednostima.
Pritom, se ne vidi kako tvrdoglavost predstavlja glavni argument i otpor da je ono loše zaista loše. Zar je tvrdoglavost  činjenica ili znak površnosti? Mit o kralju lavova govori o iščekivanju da kada svrgnemo glavnog lava, sve će se promjeniti, onda dolazi odličan brak i sve oko nas cvijeta. Takvo uvjerenje je doista jedno od najjačih uvjerenja jer od njega je sazdan ego ili narcizam. On pokreće ljude kao glavna motivacija i normalno je da ona ljude tjera na svakakve negativne aktivnosti. Ova neostvarena želja završi tako da ljude otjera na šankove, svađe i nasilje u brakovima, financijskim krahovima, bolestima. Ono loše neminovno dolazi, ali zbog nemogućnosti da se vide stvarni motivi, poput “Kralja lavova”, za jednog ima mjesta, a ostali su osuđeni za žaljenjem jer nisu taj jedan. Čovjek se filozofijom života baci svjesno ili nesvjesno. Bez nje, on samo imitira život gdje s onim lošim hoda kao s najboljim prijateljem.

Pročitaj  Ponedeljak – Iskoristite dobrobiti ovog dana

Narudžba knjiga: nikola@vedski-jyotish.netAutor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email