Zašto Sreću Tražimo Izvan Sebe?

Zašto Sreću Tražimo Izvan Sebe?

To me uvijek čudilo. Ako pitate, doslovno, bilo koga na duhovnom putu možemo li istinsku sreću pronaći u izvanjskom svijetu, ili se zapravo nalazi unutar nas samih, većina će se složiti s ovim drugim. Biste li se i vi s time složili? A onda, kad stvarnost pokuca na vrata, to uvjerenje se rasprsne kao mjehurić od sapunice. Obično je dovoljno da osjetimo malu želju za čokoladom, da nešto duže čekamo autobus na vrućem suncu, ili da naš partner ne ispuni naša očekivanja na način kako bismo mi to željeli… I to je dovoljno da potpuno zaboravimo da sreća nije nešto što možemo naći vani. Odjednom smo duboko uvjereni da ćemo biti sretni isključivo onda kad naša očekivanja od izvanjskog svijeta budu ispunjena – po mogućnosti odmah, ovdje i sada.

Pa gdje je onda prava sreća? Je li izvan ili unutar vas?

Zapravo, čak je i znanost u ovom slučaju na strani duhovnosti. Bilo da se radi o privremenoj ljudskoj sreći ili osjećaju blaženstva doživljenom u dubokoj meditaciji, sa znanstvene točke gledišta to je iskustvo koje se događa u samom vašem mozgu – ne negdje izvan vas. Kad svojim osjetilima uskratite izvanjska zadovoljstva, namjerno, i zaronite dublje u tišinu, kamo nas je Paramahamsa Vishwananda vodio za vrijeme tihog retreata u Puriju (više o tome iskustvu možete pročitati ovdje), tada zaista možete vidjeti da istinska sreća, istinsko blaženstvo i ispunjenost zaista počinju u vama. I da ste potpuno slobodni da budete sretni i ispunjeni, čak i ako vaša očekivanja nisu ostvarena. Jer istinska sreća ne može biti ograničena samo na osjetilna iskustva.

Dok sam još bila tamo, mislila sam: otkud uopće ta ideja da sreću možemo naći bilo gdje izvan nas? Odakle potječe? I zašto je tako lako vjerovati u to, kad nam se očekivanja ne ispunjavaju?

Pročitaj  Kako razviti istinski pozitivan stav?

A onda sam pogledala samu sebe i svoj um… I bilo je očito. Tako jednostavno. Trenutak kad zaista shvatiš da se sreća i blaženstvo nalaze samo unutar tebe, i da ne ovise ni o kakvom izvanjskom čimbeniku, je trenutak kad moraš preuzeti punu odgovornost za svoj vlastiti um i sve ono što on proizvodi. Trenutak kad zaista prihvatiš ideju da sreću možeš naći samo iznutra i da je to zapravo stvar tvog izbora, postaje trenutak kad moraš prihvatiti činjenicu da si ti jedini odgovoran za svoju sreću – trenutak je to kada više ne možeš kriviti nikoga i ništa za svoje unutarnje stanje. Ideja o toj radikalnoj odgovornosti nije nešto što će naš um s veseljem prihvatiti.

Potrebna je velika hrabrost i prakticiranje samosvjesnosti da bi se ovo shvaćanje zaista integriralo u naš svakodnevni život.

To je razlog zašto sam toliko zahvalna za dar Atma Kriya Yoge. Postupno, malo po malo, svakom svjesnim dahom, postajemo sve više svjesni svog unutarnjeg svemira, i vođeni smo prema višem razumijevanju da istinski izvor svake sreće i blaženstva leži samo u atmi – duši. Svaka druga mala srećica koju doživimo u materijalnom svijetu samo je njen odraz. I što više budemo osjećali povezanost s našim višim bićem i s Božanskim, kroz praksu Atma Kriya Yoge, to više ćemo početi shvaćati da smo samo mi odgovorni za našu sreću – ili nedostatak iste. Jer duša, koja je unutar vas, je u vječnom blaženstvu. I ako ne možete uvijek osjetiti to blaženstvo, to je samo zato što vas povremeno ometu oblaci privremenih dojmova koje proizvodi um. Ali ako kontrolirate i utišate taj um, ako radite svoju sadhanu s predanošću, ako kroz dan radite svoju japa kriyu, prirodno postajete više svjesni i odgovorni, u mislima, riječima i djelima. Tu počinje prava sreća.

Pročitaj  Znanstvena istraživanja su dala šokantne odgovore na pitanje: pomaže li molitva kod bolesti?

Sjetite se toga sljedeći put kad vas um pokuša uvjeriti da zaista jako trebate čokoladu. Nemojte odmah udovoljiti toj želji, promatrajte svoj um i gledajte što će se dogoditi. Možda ćete sasvim odustati od čokolade, ili ćete je možda i dalje željeti. Ali ono što je važno je da ćete se podsjetiti da imate izbor. Bilo da odlučite udovoljiti toj želji ili ne, vaša sreća ne mora ovisiti o tome. Jer nikad i nije imala ništa s tim.

Uroni u tajne drevnih tehnika kako bi ti se umirio i razbistrio um, kako bi razvio unutrašnju ravnotežu i uspostavio dublju povezanost sa sobom i ljudima oko sebe. Riječ ‘sadhana’ znači duhovna praksa. Milošću duhovnih Učitelja Paramahamse Vishwanande i Mahavatara Babajija, Bhakti Marga Sadhana otvara srce transformativnoj snazi ljubavi.
No Tab Selected
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email