Zašto su Jyotish zvali mega sidhi (moć)?

Zašto su Jyotish zvali mega sidhi (moć)?Jyotish kao dio Veda zvali su oči Veda i pripadao je najvišem znanju. Maharishi Mahes Yogi zvao ga je mega sidhi (velika moć). Kada sam se prvi put susreo sa Vedama i indijskom filozofijom nitko ga nije spominjao u tom svijetlu. Sjećam se kolegija indijske filozofije, ali ono što sam poslije tog kolegija od nekoliko profesora dobio jest podcjenjivački odgovor.
U Indiji je slična situacija. Neke škole ga potpuno izbjegavaju, a one koje su ga prihvatile poput Maharishija ili pak Krija yoge, Jyotish smatraju važnim učenjem. No, K.N. Rao napravio je revoluciju po pitanju Jyotisha i danas se na njegovim seminarima skupi nekoliko tisuća jyotisha, te skupljaju desetine tisuće primjera karata tj., raspoložu sa stotine tisuća natalnih karata kojima dokazuju istinitost Jyotisha.
Fakultativno znanje o indijskoj filozofiji je prekrasno, ali kada počnete shvaćati jyotish, to je kao da uđete u nesvjesno u svoj najintimniji dio sebe i polako, ali sigurno vas dovede do stvarne duhovnosti.
Kada sam prije 25 godina čitao Maharishija koji je govorio da je jyotish mega sidhi ili viđenje stvarnosti, mislio sam da je to pretjerivanje, ali sada mi je potpuno jasno da je to jedan od odličnih putova koji lako očisti sve ono lažno od religije i filozofije i daje uvid u tajne čovjekove psihe, te lako razuvjeri skeptika i oslobodi vas od lažne duhovnosti iza koje se skriva spomenuto fakultetsko znanje, lišeno dubine, te propovjeda romantično elitističko znanje slabo provedivo u praksi.
Uvijek volim reći da i najljepša filozofija ili učenje ako nam ne pomažu treba napustiti. Zato nam praktične tehnike ili u ovom slučaju Jyotish puno toga mogu reći o nama i maknuti iluziju onoga s čime se bavimo. Naposljetku, uvijek kažem, ono što vidite u natalnoj karti nemojte povjerovati, provjerite, a kada provjerite vidjet ćete da je rečeno ustvari stvarno stanje mogućnosti. Sloboda je u prihvaćanju onoga što jesam, a to je najveća moć.
Nikola Žuvela
 
Nikola Žuvela

Pročitaj  Četvrtak – Razlučivanje nije tako lakoAutor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Pročitaj  Subota – Svjesnost želja put je prema osvještenju sebe
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email