Zašto žalimo za onima koji su nas najviše povrijedili?

Zašto žalimo za onima koji su nas najviše povrijedili?Zašto volimo onoga tko nas je povrijedio, prevario, ostavio ili nekoga tko ti nije uzvratio ljubav. Melita je nazvala svog bivšeg dečka- Danijela, znala je da mu je ona slaba točka, a on se još koprcao u svojoj tami, opsjednut Sjenovitom Animom koju je utjelovila upravo Melita. Ona je bila nosioc njegove inferiornosti, a njegov nagli uspjeh ustvari je bila Melitina Sjena što joj je promjenilo mišljenje o njemu. Danijel je često razmišljao o uzrečici -rob si svoje duše i njenih prohtjeva. Ona je izjedala njegovu Sjenu, njegovi roditelji su bili ustvari utjelovljenje Melite. Danijel je vodio male noćne razgovore sa svojom Animom naučivši ovu tehniku iz Jungove psihoterapije a preuzete iz starih grčkih kultova u kojima se na taj način razgovaralo sa bogovima.
– Zašto me mučiš i posjećuješ, što to utjelovljuje, zašto si vratio Melitu? – upita Danijel svoju Animu
– Tvoje namjere su čiste, ali tvoja duša žudi za materijom, za zemljom.
– Što onda u njoj želim dohvatiti?
-Dolaziš je s visoka, s Olimpa, a ona ne voli imena i status.
– Dakle Melita nije zemlja, ona je Olimp? – Tako je ona je Olimpijsko zlato koje želi da svijetli nad svijetom kako bi izbrisala ovaj unutrašnji put u zemlju. Učim neuke, dajem im prekide, luda stanja, uvjetovanosti jer ne žele djeliti samnom svetost života, ne žele slaviti sam život.
-Kako da ga slavim? – Svaki dan zapali sviječu na mom oltaru smrti. Ona te može naučiti tvojim pravim namjerama.
Zašto je žena u dionizijskom kultu zašto je danaa napustila Vječno žensko?
– Žalosna sam, ali vjekovi prije su je učinili nezadovoljnom, htjela je ponovno oživjeti ljutnju, povrijeđenost, ostavljenost, zašto muškarac u njoj ne potiče ljubav već samo seksualnost, nije li to vaša muška Sjena?
– Sada je jasnije, jer muškarac je svijetlo, žena je odraz te Sjene, ona je odraz ovog današnjeg muškarca koji je dijete, ne zanima ga filozofija kao dio njegovog logosa. Dakle, oboje su potonula na dno oceana. Gdje je onda rješenje Animo?
-Oni su doista dolje udavili su se projekcijama, uživali su u tami i dobili su tamu nazad. Nigredo, nigredo, spaljena zemlja. Feniks je biće koje pokazuje odraz muškosti, žena je Artemida kojoj treba hrabrost.
– Pretpostavljam da govoriš da se muškarac mora vratiti idealizmu i borbi za svijetlo na najjednostavniji način, a da žena probudi Artemidinu pravdu, a ne dionizijsko uživanje kojom je izgubila ženstvenost.
-Ženstvenost je nestala, prepoznao si u Meliti, ženu koja je najpopularnija koja utjelovljuje današnji način života, to je tvoja Sjena ili želja u kojoj imaš želju da te prihvati društvo jer ona utjelovljuje tvog oca koji te odbacio. Kako želiš spasiti nju u njoj vidiš projekciju sebe koju želiš spasiti tj. uvjerenje da bit to donijelo prihvaćenost. Jesam li onda zla ako sam te odvela od lažne žene. Sjećaš se kada si me sanjao kod prekida kao vješticu?
– Sjećam, ali zašto se vraćamo onima koji nas povrijeđuju? – Oni su utjelovljenje lažnog vjerovanja u Spasitelja, mitsko zaboravljanje tvoje povrijeđenosti. Raspalo se vjerovanje u kojem nije mogla postojati ljubav jer tim ljudima ljubav nije u duši. Ljudi kojima je ljibav blizu, ne dijele je na ulici i nema ih na očekivanim mjestima, zato jer stvarnu ljubav ne žele. Ja sam Anima otvorena ljubav, ali nisam otvorena onima koji ne razumiju za njih sam zla vještica jer bolje da te otjeram zlom kada me želiš lagati da voliš. Ponovno pogledaj motive i  u njima ćeš pronaći da  te ona još ne zanima. Anima je utihnula, njen govor je Danijelu ponovno bio putokaz kojem se morao vraćati kako bi se liječio od ovisničkih odnosa u kojima ne prebiva ljubav. Život u samokažnjavajućoj kulturi koja slavi emotivno kažnjavanje pravila su koja uništavaju civilizaciju. Puno je koraka osamostaljivanja i napuštanja ovih ponašanja koje nakon razočarenje u odnose pune srupce crne kronike i devijacije ponašanja.
Nikola Žuvela
jyotish savjetnik i terapeut
 

Pročitaj  Utorak – Rad na vještiniAutor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email