Zavist i osjećaji

Zavist i osjećajiZavist dominira odnosima, a što ona znači? “Ne mogu podnijeti misao da je sretniji s nekom drugom ženom ili muškarcem.” Iza zavisti se skriva strah od napuštanja i osjećaj nesigurnosti, a oni su povezani s nedostatkom unutarnje slobode.
  Svaki dan činimo korake, mislimo da je ovo dobro za nas pa onda nešto drugo i tako prihvaćamo puno pravila koja se uopće ne tiču nas, ali mi smo ih prihvatili jer su to učinili i drugi. Tada se počinjemo natjecati i onda dolazi do zavisiti u kojoj se uspoređujemo s drugima i reagiramo kad taj drugi ima više od nas. Sve to su izmišljene mjerne jedinice kojih u prirodi nema.
Zaokupljenost samim sobom, s neodvojivim prijateljima kao što su strah i nada, privlačnost i odbacivanje, najveći su neprijatelji unutarnjeg mira. Ako doista želimo da netko bude sretan, ne možemo inzistirati na tome da mu govorimo kako bi to trebao postići. Samo se ego usuđuje reći: „Vaša sreća ovisi o mojoj.” Ako nekog volimo ne možemo očekivati da netko radi ono što mi volimo. To bi značilo da volimo sebe, a ne drugu osobu. Ako možemo jasno misliti, trebali bismo hrabro pokušati odbaciti mentalne slike koje nas muče i opresivnost koja nas tjera da sanjamo okrutne osvete protiv „prisvajača” na kojeg smo ljubomorni. To su izravne posljedice koje se javljaju jer smo zaboravili naš najdublji potencijal za ljubav i mir.
Bilo bi dobro da stvaramo empatiju i altruističku ljubav prema svim ljudima, uključujući i naše protivnike.Tako ćemo zaboraviti na uvredu, a s vremenom će nam se zavist i ljubomora činiti poput ružnog sna. Sve je u praksi kako meditacije tako i promatranja misli. Ako nam dođe misao ljutnje upitajmo se na koga smo ljuti iznutra, koji to dio nas mrzimo i ne dozvoljavamo mu da izađe na vidjelo? Zamislimo da prakticiramo empatiju na način da suosjećamo s bićima a da ih ne sažaljevamo jer svi smo mi sposobni za ljubav kroz godine, neke neugodne misli bi nestale u nama. Empatiju ne vježbamo radi drugoga VEĆ DA ISCIJELIMO SEBE. Jedino krzo praksu promatranja i osvještavanje primarnih emocija parnterski odnos može biti iscijeljen.
Nikola Žuvela
jyotish savjetnik i terapeut

Pročitaj  Mit i ljubavAutor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Pročitaj  Lijenost u odnosu na ljubav
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email