Zavist kao neprijatelj unutarnjeg mira

Zavist kao neprijatelj unutarnjeg mira


Zavist kao neprijatelj unutarnjeg mira

Kada zavist dominira, možemo je sročiti u jednoj rečenici: Ne mogu podnijeti misao da je sretniji s nekom drugom ili drugim. Strah od napuštanja i osjećaj nesigurnosti, usko su povezani s nedostatkom unutarnje slobode.
Zaokupljenost samim sobom, s neodvojivim prijateljima kao što su strah i nada, privlačnost i odbacivanje, najveći su neprijatelji unutarnjeg mira. Ako doista želimo da netko bude sretan, ne možemo inzistirati na tome da mu govorimo kako bi to trebao postići. Samo se ego usuđuje reći: Vaša sreća ovisi o mojoj. Ako nekog volimo, ne možemo očekivati da netko radi ono što mi volimo. To bi značilo da volimo sebe, a ne drugu osobu. Ako možemo jasno misliti, trebali bismo hrabro pokušati odbaciti mentalne slike koje nas muče i opsesivnost koja nas tjera da sanjamo okrutne osvete protiv „prisvajača” na kojeg smo ljubomorni. To su izravne posljedice koje se javljaju jer smo zaboravili naš najdublji potencijal za ljubav i mir.
Bilo bi dobro da stvaramo empatiju i altruističku ljubav prema svim ljudima, uključujući i naše protivnike. Tako ćemo zaboraviti na uvredu, a s vremenom će nam se zavist i ljubomora činiti poput ružnog sna. Sve je u vježbi, a ako se pitate zašto ne uspijevate, razlog je nevježbanje. Netko kaže da mu je to teško, a ustvari je razlog zato jer ne vježbamo. Zamislimo da smo vježbali altruističnu ljubav tri godine. Da smo na primjer, samo kroz hodanje po gradu vježbali i ujedno bili usredotočeni na duboko disanje.
Mnogi kažu da nemaju vremena, ali imamo vremena kada hodamo. To je  meditacija u hodu koja traži našu koncentraciju na hodanje i disanje, a onda i promatranje svijeta kroz ljubav. To je jednostavan put, no ako ga ne želimo, ne možemo se pitati zašto nam se u životu ništa ne dešava, zašto nemamo sreću. U ovom trenutku da stavimo Bill Gatesa i mnoge druge ljude na mjerenje serotonina, vidjeli bi da ga ima kao i ostali ljudi, zašto? Zato jer on nema životnu filozofiju i promatra svijet kao i većina ljudi samo što je on na vrhu tog lanca. Teško je da to sebi možemo priznati, takvo priznanje promijenilo bi cjelokupni svjetonazor svijeta, a to znači napustiti zavist.
Nikola Žuvela

Pročitaj  A evo nam i jednog 'Freuda'.:)) 'POSLJEDNJA FREUDOVA SEANSA'...

Narudžbe knjiga, cijena 90kuna: nikola@vedski-jyotish.netAutor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email