Želja kao ugoda koja se pokazuje kao želja za moći

Želja kao ugoda koja se pokazuje kao želja za moćiNe pokušavajte potisnuti želje jer postoji velika mogućnost da doživite bezvoljnost i suhoću života kroz asketizam koji po Jungu u pravilu postaje fanatizam jer se ne može razumjeti kod većine ljudi. Naime, neki se povuku  u samostanski život i  misle kako će praksom nadvladati želje, a onda postanu bezvoljni, bez života i bez energije jer su potiskivali želju, nije postojala potreba da se ona razumije.
Želja je energija koju projiciramo na nešto fantomsko ili nešto što ne postoji vani, ali mi očajnički vjerujemo da je to zaista istina. Želja je ustvari energija ili projicirani libido, a oni koji kažu da je treba zatomiti, slabo poznaju projekcije. Važnije je shvatiti dušu, a to znači usmjerenje k spoznaji kako bi shvatili ono što želimo.
Mnogi krenu putem religije te se glasno bore protiv svojih želja, a onda afektivno postanu njihovi robovi, ili pak toliko postanu razdražljivi, te kada vide navodni nemoral spremni su i kamenovati osobu, poput zadnjeg slučaja u Indiji koji se dogodio zbog preljuba. Svaka želja može postati i naša opsesija.
Obično promatramo svijet subjektivno, a ne onako kakav on  ustvari jest što donosi razočarenja. Promatranje sebe isključuje pridodavanje bilo čega unutarnjoj stvarnosti što stvara jasniju sliku, ali u promatranju nema putokaza.  Ono što pridodajemo stvarnosti su iluzija, potreba i očekivanje. Jedna velika iluzija jest da nešto izvana može promijeniti vaš život. Ako nađete novi posao, novog bračnog partnera ili kupite novi stan, sve to ne znači da ćete se promijeniti.
Današnja kolektivna patnja proizlazi iz projekcije manjka posjedovanja, gdje se želi ono što vođa ili autoritet ima, a to postaje neostvarena želja.  Stoga, glavna motivacija za učestvovanje u svim tim show-ima jest ostvarenje spomenute slike poznatosti ili autoriteta, a to je ustvari želja da se ima ono što ima i može autoritet. Takva želja “biti netko” ne donosi boljitak, to je samo želja koja pokušava nadoknaditi manjak ugode koja je unaprijed određena društvenim pravilima, konzesuzom što je želja, a što nije.
Recimo, dijamant za majmuna nema nikakvu vrijednost, za čovjeka ima ogromnu, a društvo je odredilo da dijamant ima tu vrijednost, u prirodi je on običan kamen.
Političari stvaraju iluziju da oni ostvaraju taj višak želje ili ugode radi same ugode, a novine i mediji prenose koliko će jedan političar zaraditi u četiri godine mandata, točnije, koliko će mu biti omogućeno ugode.  Smisao političara u pogledu naroda jest kako da im omogući ugodu ili ostvarenje želje ili pozicije što je nemoguće. Naime, građanin želi tu poziciju, što je apsurd i dokaz da čovjek nema nikakvu etiku niti razumjevanje sebe i svijeta oko sebe. Građani kada se bune, obično to čine ako si kupe nešto skupo. Oni ne reagiraju i takvi političari ne mogu pobijediti nigdje u svijetu, a da se bore za kvalitetnije obrazovanje i razvijanje pojedinaca koji razmišljaju o stvarnosti.
U društvu ne postoji rasprava o samoj želji jer time bi čovjek razotkrio kako ustvari živi i da on nema nikakvu etiku već da razmišlja kako da poveća svoju ugodu.
Stoga, prosuđujete želje, promotrite koliko želite ono što je društveno određeno a koliko ste svoje želje očistili od postizanja moći i autoriteta koji je ustvari samo praznina jer on je ono što smo mi kao želju stavili u njega. Stvarnsot funkcionira tako da mi stavljamo želje u drugoga, a onda se razočaramo jer te želje nisu ispunjenje, a da kao društvo nemamo odgovornosit da razgovaramo o ovoj projekciji želje za moći koja se skriva iza želje. Kada ostvarim ugodu od želje nju pokazujem drugome kako bi narcisoidno pokazao svoju moć i kako bi stekao divljenje ili zavist, na neki način učinio drugog nižim što donosi stvarni uzrok svih problema u društvu.
Nikola Žuvela
jyotish savjetnik i terapeut

Pročitaj  Četvrtak – Dan za odmor i odnose

Narudžba knjiga (cijena knjige je 90kn): nikola@vedski-jyotish.net

 Autor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email