Želja za jedinstvom  i pretvaranje u stvarnost

Želja za jedinstvom i pretvaranje u stvarnostKada bi rekao da je depresija prirodno stanje kroz koje rastemo u duhovnosti, mnogi se ne bi složili. Naime, mnogi ne razumiju simbol Saturna ili Jungove Sjene ili negredo, crna faza prije doživljaja bjeline u alkemiji. Svako zaljubljivanje i ljubav ide od ushita do razočarenja.
Neminovno u protoku libida kada vodimo ljubav, teče sve dok partner podržava naša očekivanja i želje. U jednom trenutku kada ta očekivanja nestaju, most se ruši i nastaje mržnja. Poznate trenutke svađa i iznevjerenosti, ali tada je nastupila faza negredo, sol koja je posoljena na rani Kralja Ribara. Sve dok ne pronađe Sveti gral, on ranjeno hoda.
Romantična potraga ustvari je naša čežnja za jedinstvom. Ona je započela u iskustvu jedinstva s majkom u meternici, pa do prvih iskustva jedinstva u zaljubljenosti. Zašto čeznemo za njom? Jedinstvo nadilazi sve suprotnosti jer ona nas razdire. To je jedinstvo unutar samog sebe, ono nadilazi suprotnosti društva i povezuje nas sa skladom prirode.
Neshvatljivost spomenutog ujedinjujućeg ideala ustvari predstavlja ono što najmanje shvaćamo, a to je čežnja za individualiziranim Ja. Mnogi pravci u povijesti su išli prema tome od religijskih – mističnih traženja sebe do neoplatonizma, alkemije, indijske tantre, romantizma i jungijanske individuacije.
Bez obzira koliko tražili ovo jedinstvo  ili konačni savez suprotnosti, ono se nikada ne postiže. Iako nas zaljubljivanje tjera na unutarnji arhetipski brak, on se realno nikada do kraja ne ispunjava. Ovo odlaganje iskustva cjelovitosti pojavljuje se u poeziji kao neuhvatljivost spoja s onim vječnim ženskim kako je rekao Nietzsche.
Neostvarivanje tog idealističkog sanjanja idealne ljubavi, da romantični san manifestiramo u stvarnost, stvara u nama veliki osjećaj razočarenja. To je faza koju prolazimo kod svih neostvarenih snova, a ustvari smo kao bića zadojeni i potpuno opsjednuti snom o jedinstvu kojeg najviše ojsećamo kroz nagon za seksualnošću. U našoj kulturi mi zamjećujemo seksualnu privlačnost kao želju za jedinstvom, odnosno mi smo civilizacija opsjednuta seksom jer sva obuća i odjeća, silni auti i nekretnine usmjerena je na doživljaj seksualne moći.  U poeziji dolazimo do razvijenije faze želje za jedinstvom gdje se pojavljuje Mjesec, srebra, voda i neizostavna melankolija (spoj Mjeseca i Saturna). Kamen je u alkemiji simbol jedinstva, on je androgini simbol spoja muško-ženske dualnosti i simbolizira sjedinjenje svjesnog i nesvjesnog. Nesvjesnost muške psihe je ženska i predstavljena je arhetipom Anime. Muška svijest je alkemijski jednaka Suncu ili zlatu, dok se nesvjesno prikazuje kao Mjesec ili srebro. Spoj muškog (zlata) i ženskog (srebra) u stvaranju kamena simbolizira postupak individuacije. Zaljubljenost je čežnja da se individualiziramo i zato će ona naše umove opsjedati. Individuacija nas vodi do većeg spoja svjesnog i nesvjesnog. Romantična potraga za ženom ili muškarcem, usmjerena je prema arhetipskom svetom braku, ili ‘hijerosgamosu’, središnjem spoju alkemijskog procesa ili težnji naše ljudske prirode.
Alkemijski brak romantike prisutan u mnogim dualnosti u svijetu nesvjesno, poput  polova svjetla i mraka, neba i zemlje, odozdo i dolje, duha i materije, hladnog i vrućeg, aktivnog i pasivnog, života i smrti, plusa i minusa iz kojeg dobivamo struju. Ono što mi moramo naučiti u ovom životu jest cirkulacija suprotnosti koja se odvija kružno. Naučiti ovu cirkulaciju ili kružno kretanje najveći je misterij našeg života. 
Ciklička transformacija elemenata je Izvorno biće, odgovara duhovnom ponavljanju gdje je Jastvo, Bog ili svemir ustvari napeta suprotnost. Pogledajte samo spiralu. Ona je naš put kao i sam izgled galaksije, to je metaforička spirala oko središta i postupno približavanje Jastvu, poput Kamena, zapravo se nikada ne postiže.
Kretanje duše je oko njenog izvora. Ovaj se postupak kruženja često prikazuje kao pauk u njegovoj mreži, kao paukovo tkanje vlastitog ‘prekrasnog kruga a taj krug stvara ujedinjujući simbol. Dakle, što je naš život? Mi smo odvojeni polaritet, partner nam treba da bi osvijestili svoj polaritet kako bi što bliže došli središtu. To se postiže kruženjem suprotnosti poput mnogih tehnika kruženja iz indijske tantre ili kineskih tehnika kruženja u vizualizacijama.  U realnom životu mi to kruženje suprotnosti doživljavamo, kao u jyotishu.  Sad ste u dobrom razdoblju, to je razdoblje spajanja: volite partnera, uživate u životu, do faze Saturna koje vas rastaljuje: reflektirate sebe svoj život i projekcije što je bolan proces i onda se ponovno spajate. Penjemo se prema spirali i kristaliziramo se, a onda na vrhu tog lanca vidimo razvijene ljude, a svatko ponaosob može svjedočiti o svojoj razvijenosti, odnosno koliko je ovaj proces u vama napredovao.
Nikola Žuvela
jyotish savjetnik i terapeut  

Pročitaj  Utorak – Ne donosite odlukeAutor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email