Želje u odnosu

Želje u odnosuLjudsko ponašanje određeno je time da traži u nečemu svetost i veličinu. Katkada je to religijski fanatizam, ali i radikalni materijalizam. U pozadini je uvijek čovjekova težnja da nešto obožava u obliku želje. Tako je i sa zaljubljenošću, u njoj tražimo svetost, uzdižemo je toliko visoko, a nakon toga o toj svetoj osobi govorimo pogrdnim riječima kada osoba pokaže svoje mane.
Tada nastaje precjenjivanje, primjerice, partnera, djeteta, važnosti novca, uspjeha. Kada ne uspijemo ostvariti spomenute želje, stvaramo u sebi frustraciju i uspoređujemo se s drugima. Što je razočarenje dublje, jače su i posljedice koje se čak pretvaraju u opsesivno kompluzivno ponašanje.  Ono se manifestira u obuzetosti poput ponavljajućih misli o zarazi ili ponavljajuće sumnje, te  agresivni poticaji.
Želje i razočarenja su povezani. Ako promotrite stara učenja, pronaći ćete učenje o Luciferu koji potiče u ljudima želju, ples, strast, radost, zadovoljstvo ali istodobno jednim potezom briše taj osjećaj. Neki su čitali knjigu Ime Ruže ili gledali film gdje u jednom djelu možete pronaći spomenuti aspekt starog učenja i straha od zla. Mi se u svakodnevnom životu susrećemo neprestano sa željom kojeg je staro kršćanstvo zvalo zlo, bez obzira na tumačenje i danas nerazumijemo kako nas želja dovodi u loša ili čak zla raspoloženja. Kako kada se zaljubite, podignete partnera u visine a u drugom slučaju on postaje oličenje zla. Onaj problem koji je najbliži srcu već sadrži opasnost od zla. Primjerice, zaljubite se toliko da počnete ugrožavati sve oko sebe. Stoga se treba čuvati nepromišljenih odluka i oduševljenih radikalnih stavova. Mi se tiho nadamo da će stvari na kraju ispasti kako treba, ali to je nada. Ono što mi zovemo zlo ili Lucifer (Sjena, Saturn) manifestira se tako da on ili ono u nama može vaš najbolji i najljepši čin ili osjećaj upotrijebiti kao trik da vas pokvari unatoč tome što želi te dobro. Primjerice, imate jaku i neizdrživu želju u kojoj želite postići neku misiju, vi ste već opsesivno uhvaćeni u neman onog tamnog u sebi jer u cilju dobra ćete učiniti puno toga što vam neće biti na čast. koliko je previše ljubavi majki dovelo do toga da mnoga djeca nikada nisu odrasla. Koliko pozitivne želje ustvari postanu demonska djela?!
Činjenica jest da su ljudi često obuhvaćeni opsesivnim željama i raspoloženjima, ali s puno manjim vidljivim problemima, dok, više primjećujemo one koji pređu granicu, gdje želja postaje opsesivna priča s posljedicama. Percepcija želje i promatranje njene manifestacije bez stvaranja racionalnih konstrukcija može pomoći u viđenju ovog problema, ali moramo znati da ovdje ne pomažu pomagala racionalnih konstrukcija koje su bezvrijedne jer emocije se naslanjaju na podsvjesna prihvaćena mišljenja koja su konstruirana na neostvarenim željama. Želju nećete iskorijeniti ali je možete razumjeti. Primjerice, zaljubite se u neku osobu, nakon doživljaja promatrajte emocije i očekivanja, koliko su te emocije stvarne ili su rezultat neralnih želja u kojima niste svjesni da u toj vezi tražite roditelja, spasitelja ili nekog da vas izvuče iz trenutnog problema. Možda niste svjesni da je vaš osjećaj ustvari instant za izlaz momentalne situacije?! Tako možete otkriti jeste li za stvarnu vezu ili ste u narcisoidnim projekcijama u kojima ste ustvari zaljubljeni u sebe, a partner u kojeg ste se zaljubili samo je privjesak vaših očekivanja koje traju sve dok ne upoznate pravu osobu.
Nikola Žuvela
jyotish savjetnik i terapeut

Pročitaj  PETAK – Svjesnost želja put je prema osvještenju sebeAutor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email