Ženski arhetipovi u odnosima

Ženski arhetipovi u odnosimaImamo nekoliko arhetipskih ponašanja koja se izmjenjuju u odnosu zavisino od afiniteta.
Amazonka koja se obično natječe i agresivna je, dosta je orjentirana sebi. Božica ratnica kojoj socijalni uvjeti njezina života nisu bitni. Ratnica ima misiju služenja junaštvu i usmjerenost na korist drugih. U stanju je oduprijeti se sustavu, nesebično. Razmotrit će svaku situaciju, uključujući i problematičnu, na različite načine. Arhetip vještice je tip žene koja spletkari, ogovara i čine loše stvari potajno. Arhetip gejše zavodi i bitni su nizovi ljubavnih veza. Arhetip majke ili Demetre odgajaju djecu, predaju se njima, kuhaju ukusnu i zdravu hranu. Kraljica vodi i dominira. Vile iscjeljuju druge.
Muški arhetipovi tvore sličnu hijerarhiju.
U problematičnim situacijama u odnosu određeni arhetip dominira. Primjerice, različiti arhetipovi različito će reagirati na preljub, ovisno o razini zrelosti. Amazonka će se boriti protiv svoje kurentice i lako će prekinuti kao i ratnica.  Gejša može pronaći novog dečka. Vještica će se osvetiti jako opasno. Žena-majka zbog djece ili, točnije, žrtve će oprostiti preljub. Kraljica će objavjestiti sve, a onda prekinuti. Vila će se prijaviti za savjetovanje uz pomoć psihoterapije koje će preporučiti partneru.
U pravilu se ti arhetipovi formiraju u obiteljima školi i na radnom mjestu. Djeca ih vide od djetinjstva i smatraju se standardom u muško i ženskom odrastanju. Inicijacija, posvećenost problemu u odnosu, trening, obrazovanje igraju značajnu ulogu u prijelazu iz jedne razine međuljudskih odnosa prema drugom ili arhetipa prema drugom arhetipu. Amazonka treba pomoć svoje suprotnosti Vile, dok Vila treba amazonkinu odlučnost.  Ponekad inicijacija izgleda kao povratak na početnu točku. Cilj inicijacije je razvijanje smirenja i racionalan pristup vezi kako bi se postalo strpljivijim i zrelijim.
Ono što je bitno jest da duhovan muškarac, kao i iscjelitelj nisu popularni niti kod žena, a kod muškaraca još i manje što dovoljno govori jednima i drugima da su prerezali povezanost s Jastvom. Ono što je bitnije da se arhetipovi mijenjaju tokom godina gdje jedan postaje više dominantan, a drugi manje. Mnogi koji su ispunjavali Jungove testove su mi rekli da su nakon nekoliko godina bili druga osoba. To ovisi o razdobljima i emotivnoj razvijenosti osobe, ali isto tako i o popularnosti određenih arhetipova s kojima ćete više biti prihvaćeni u društvu.
 Dakle, arhetipovi pomažu muškarcima i ženama da poznaju sebe, da vide svoju psihološku prirodu i potrebu, da prate dinamiku određenih motiva i interesa. Muškarac i žena se ravnaju prema ulogama poput muž, vođa, branitelj, kći, majka, ljubavnica, ljubavnik. Poznavanje tih arhetipova doprinosi prihvaćanju identiteta bića, razumijevanje međuljudskih odnosa. Ono bitnije jest da se zaljubljivanje svodi na arhetipskoj osnovi na temelju naših unutarnjih stremljenja kao ogledalo,  a ne kao što ljudi predstavljaju sebi odnose na temeljima sreće i nesreće.

Pročitaj  Subota – Dva sazviježđa, jednim vlada laganje, drugim vlada status.Autor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email