Značenje sna – Anima – Jung

Značenje sna – Anima – JungKako je Jung pristupio pacijentovom snu…
Iz Čovjeka i njegovih simbola (1964.)
Za tumačenje sna treba koristiti materijal koji je jasno i vidljivo dio sna. San ima svoja ograničenja. Sam njegov specifični oblik govori nam što mu pripada, a što do njega vodi. Dok “slobodna” asocijacija mami nekoga od tog materijala u svojevrsnoj cik-cak liniji, metoda koju sam razvio više je poput obilaska čije je središte slika iz snova. Radim svuda oko slike sna i zanemarujem svaki pokušaj sanjara da se otrgne od nje. Uvijek sam iznova, u svom profesionalnom radu, morao ponavljati riječi: „Vratimo se tvom snu. Što san kaže?”
Na primjer, jedan moj pacijent sanjao je pijanu i raščupanu vulgarnu ženu. U snu se činilo da je ta žena njegova žena, iako je u stvarnom životu njegova žena bila potpuno drugačija. Naizgled je, dakle, san bio šokantno neistinit, a pacijent ga je odmah odbacio kao besmislicu iz snova. Da sam mu ja, kao njegov liječnik, dopustio da umiješa proces udruživanja, on bi neminovno pokušao pobjeći što je dalje moguće od neugodne sugestije svog sna. U tom slučaju, završio bi s jednim od svojih osnovnih kompleksa – kompleksom, vjerojatno, koji nije imao nikakve veze s njegovom ženom – i nismo trebali saznati ništa o posebnom značenju ovog konkretnog sna.
Što je onda njegovo nesvjesno pokušavalo dočarati takvom očito neistinitom izjavom? Jasno, to je nekako izražavalo ideju o degeneriranoj ženi koja je usko povezana sa sanjarovim životom; ali budući da je projekcija ove slike na njegovu ženu bila neopravdana i činjenično neistinita, morao sam potražiti negdje drugdje prije nego što sam saznao što ova odbojna slika predstavlja.
U Srednjem vijeku, mnogo prije nego što su fiziolozi pokazali da zbog strukture žlijezda u svima nama postoje i muški i ženski elementi, govorilo se da “svaki muškarac u sebi nosi ženu”. Upravo sam taj ženski element u svakom muškarcu nazvao “anima”. Taj “ženski” aspekt u biti je određena inferiorna vrsta povezanosti s okolinom, a posebno sa ženom koja se pažljivo skriva od drugih, ali i od same sebe.
Drugim riječima, iako se vidljiva osobnost pojedinca može činiti sasvim normalnom, on možda skriva od drugih – ili čak od sebe – žalosno stanje “žene u sebi”.
To je bio slučaj s ovim konkretnim pacijentom: njegova ženska strana nije bila lijepa. Njegov san mu je zapravo govorio: “Ti se u nekim aspektima ponašaš kao degenerirana žena” i tako ga je šokirao (Primjer ove vrste, naravno, ne smije se uzeti kao dokaz da se nesvjesno bavi “moralnim” naredbama. San nije govorio pacijentu da se “ponaša bolje”, već je jednostavno pokušavao uravnotežiti iskrivljenu prirodu njegov svjesni um, koji je održavao fikciju da je cijelo vrijeme bio savršen džentlmen).
Lako je razumjeti zašto sanjari obično ignoriraju, pa čak i poriču poruku svojih snova. Svijest se prirodno opire svemu nesvjesnom i nepoznatom. Već sam istaknuo postojanje među primitivnim ljudima onoga što antropolozi nazivaju “mizonizmom”, dubokog i praznovjernog straha od novosti. Primitivci očituju sve reakcije divljih životinja na neželjene događaje. Ali “civilizirani” čovjek na nove ideje reagira na gotovo isti način, podižući psihološke barijere kako bi se zaštitio od šoka suočavanja s nečim novim. To se lako može primijetiti u reakciji svakog pojedinca na vlastite snove kada je dužan priznati iznenađujuću misao.
Carl Gustav Jung
Umjetnost: San ribareve žene
Otisak na drvetu japanskog umjetnika Hokusaija

Pročitaj  Jyotish horoskop: Madonna | Vedska astrologijaAutor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Pročitaj  Utorak – Upornost i želja imat će prednost
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email