Znak Lava i bajka o Kralju lavova

Znak Lava i bajka o Kralju lavovaObično kada govorimo o znakovima zaboravljamo da se radi o arhetipovima ili podsvjesnim načinima ponašanja koji nose zarobljenu energiju koju tek treba osloboditi iz sebe kao oblik savjesnosti. Simbolički Lavom vlada Sunce ili autoritet koji ima svoju transformaciju od vladara do osobe koja svojim pomaganjem stječe autoritet. Bajka o Kralju lavova govori o mladom lavu koju odrasta u Sjeni svojeg oca kralja lavova kojeg je ubio njegov stric. Njegova prijateljica ga podsjeća da je on sin slavnog kralja i da se mora suprotstaviti svom stricu. Ovo su stare priče iz mitova i svrgavanju starih kraljeva koje zamjenjuju novi. Njegova prijateljica, a kasnije žena, igra ulogu spasitelja, dok on postaje pravednik nasilnik koji vraća prijestolje. Put od žrtve, pravednika i spasitelja, u ovom slučaju životinja, česta je tema naših života. Čovječanstvo neprestano upada u ovaj obrazac, traže revolucije jer se kao mladi lav osjećaju žrtve, biraju pravednika koji nasiljem svrgava političara tražeći spasitelja. Očekivanja se rasplinu i onda ponovo nastaje razočarenje. Tako je sa ljudima, često žive s idejom mladog lava da moram učiniti nešto posebno a li čekaju nekog spasitelja koji će ih na to uputiti ili probuditi. Kad se to ne dogodi nastaje duboko razočarenje iako nije nitko objasnio da si sebi nametnuo kolektivni mit kao način života. Često osim muškaraca žene žive za tu ideju, poklone svoju energiju obitelji i mužu, a onda shvati da je svoj život stavila na čekanje i da je živjela ustvari ovaj mit koji na kraju nije donio ništa od očekivanog, osim prosjećnosti.
Stoga, svaki Lav živi ovaj mit podsvjesno i postaje žrtva ovog zahtjeva umjesto da shvati kako se radi o zahtjevu da se izbori za sebe i stvori odlučnost u pogledu samoga sebe u osmišljavanju svog života. Svaka bajka i život sastoji se od obrasca žrtva-progonitelj-spasioc, svaka veza se sastoji od ovog mita, ali shvaćanje ovih dubokih obrazaca koji determiniraju svaki život, od bitne su važnosti za svakog. Mnogi danas na društvenim mrežama objavljuju sadržaje o političkoj zavjeri koja stoji iza pandemije, ali istodobno ona je rezultat upravo velike većine koja hrani ovaj obrazac. Velika je zabluda da bi novi poredak oslobodio ljude, jer to je nemoguće kada sami hrane ovaj obrazac u kojem kao mladu lav očekuju spasenje u obliku prevednika koji će se zauzeti za njih. Tako je i u odnosu, očekuje se od partnera pravednik-spasitelj, a onda ga se optužuje za autoritarivnost. Mnogi ljudi su se osvjedočili kada su pomagali drugima da su doživjeli ovaj obrazac i ostali razočarani. No, prepuni smo ovog obrasca u svim sferama života, od migranata kojima treba pomoć, socijalnih slučajeva, bolesnih i nemoćnih, no, malo tko se boji zaći iza ovih manipulativnih obrazaca, odnosno da iza svake žrtve stoji strah od sukoba sa stricem ili svojim unutarnjim Minotaurom kojeg smo sami stvorili svojim vjerovanjem i onesposobili se za život. On je razlog kojeg mnogi ponavljaju zašto je mogu krenuti dalje, malo tko preuzima odgovornost za svoja mitska očekivanja.
Nikola Žuvela
jyotish savjetnik i terapeut

Pročitaj  Petak – Novi početakAutor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email